Samoobsluhy na venkově většinou třou bídu s nouzí. Stěžují si na byrokratickou zátěž i na malý zájem lidí.

MĚL BY POMOCI STÁT

Někde třeba na Moldavě fungují jen vietnamské potraviny a musí si pomáhat prodejem všeho možného. Podle obcí by měl malým vesnickým prodejnám pomoci stát.

„Klasická vesnická prodejna v obci není. Skončila s působením spotřebního družstva Jednota v období na počátku devadesátých let, kdy byly prodejny střídavě na horní Moldavě i na dolní části Moldavy. S nástupem podnikání byla velmi frekventovaná prodejna v garáži vedle tehdejší restaurace. To byly zlaté moldavské doby, kdy příliv německých „benzínových turistů" velmi solidně uživil poměrně na tu dobu početný personál. Skončilo to krachem, mimo jiné také proto, že začínaly vyrůstat supermarkety a nastal odliv zákazníků právě tam," řekla místostarostka Moldavy Eva Kardová.

Malé vesnické obchody jsou mnohdy i místy k setkávání lidí. „Obchod, hospoda a kostel ve vesnici musí fungovat, tak to bylo, je a bude," říká starší muž z Hrobčic.

Ilustrační foto.
Opilci se v kraji dočkají záchytky. Po pěti letech

Pomyslný prapor prodejen drží teď zejména Vietnamci. Ti prodejny provozují. Na Moldavě jsou v provozu tři vietnamské prodejny.

„Naštěstí s přelomem tisíciletí i moldavští vietnamští podnikatelé zareagovali na poptávku a začali prodávat základní potraviny. K sehnání najednou byly i o víkendech a večer. K sortimentu postupně přibylo pečivo, drogerie a barvy laky," sdělila Kardová.

JEZDÍ NAKUPOVAT DO NĚMECKA

Vietnamci provozují koloniál i v Hrobčicích. „Máme v obci jeden obchod a je Vietnamců. Nemáme s tím žádný problém," pronesla starostka Hrobčic Jana Syslová.

U hranic mohou lidé jezdit častěji nakupovat tzv. k sousedům. Do německých obchodů to nemají daleko a nabídka je tam pestrá. „Vietnamské obchody mají možnost objednat si čerstvé pečivo, ale zeleninu a maso nenabízí. Ze strany německé klientely zájem o tento sortiment není.

Co nenakoupí místní v prodejně na Moldavě, tak seženou v marketu a to i v těch německých. Je jich tu do vzdálenosti 17 km od hranice velký výběr, včetně německé domácí pekárny," řekla Kardová.

Moldava se snažila přilákat do obce nějaký supermarket, ale neúspěšně. „Nabízeli jsme svého času prostory pro prodejnu pouze za režii. Snažili jsme se i o spolupráci s některým marketem, který by tu mohl mít zastoupení. Ze strany velkých subjektů na trhu nebyl ale zájem," dodala místostarostka Kardová.

Ilustrační foto.
Servírka dostala výpověď. Kvůli EET

Kvůli EET v horách nikdo z prodejců neskončil. Své služby nabízejí nadále a navíc zaměstnávají české prodavačky. Všechny tržnice pokladny mají. Prodávají tam většinou majitelé Vietnamci a zaměstnávají české místní prodavačky.

Podle obcí by měl stát vesnické prodejny více podporovat.

„Stát by měl zvážit poskytnutí významných daňových úlev pro podnikatele v místech s malou kupní silou. Statistické údaje odevzdáváme každý rok, jde to dobře spočítat. Když mohou mít daňové prázdniny velcí hráči na potravinovém trhu, proč ne ti malí, kteří se snaží poskytovat služby i tam, kde to není rentabilní," pronesla Kardová.

Ministerstvo zemědělství před časem zřídilo expertní skupinu, která se zabývá „potravinovou obslužností" českého venkova. Nedávno se problematika vesnických prodejen řešila i na vládě.

„Předložil jsem vládě materiál, který chce hlavně podnítit diskusi o možnostech podpory obslužnosti venkova. Touto problematikou se totiž zatím nikdo systematicky nezabýval. Chci, aby spolu odpovědné rezorty začaly jednat o konkrétních možnostech pomoci, jako je například přímá podpora prodejen v malých obcích," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Slavnostní zahájení výroby v hrobčické konzervárně Shanghai Maling.
Krachující hrobčická konzervárna Shanghai Maling má nového majitele