„Na Bio_Biblio jsem patřičně hrdý. Aktivitu jsme vymysleli společně s Anetou Pilnou, teplickou archivářkou a příznivkyní naší knihovny a obce vůbec. Můj kolega z práce Martin Picálek je vynikající minimalistický grafik, který nám vymyslel vizuál a logo,“ řekl knihovník obecní knihovny v Háji a učitel na soukromé hotelové škole v Mostě Karel Singer.

Jak probíhají projekce filmů?
Neformálně. (úsměv) Spojení prostředí knihovny a promítání filmu funguje bezvadně. Uvolníte se v komorní atmosféře, popíjíte vínko, kávu a sledujete příběh.

Výběr filmů probíhá jak?
Předchází mu „intelektuální diskuse“ především v hospodách. Tam je dobré tvůrčí prostředí. Nechceme být úplně artoví, to by asi nebyl ten pravý šálek kávy. Snažíme se ale zařazovat do programu kvalitní snímky.

Kolikrát jste už promítali?
Zatím třikrát. Začali jsme v říjnu severským dramatem Vyšší moc, v listopadu se pokračovalo trezorovým Uchem a před Vánocemi jsme drželi palce horolezcům ve filmu Nordwand. V prvních měsících tohoto roku vsadíme na hvězdné filmy Babel, Obchod na korze, Gravitace. Chceme, aby se střídaly žánry i méně známé filmy.

Hájská obecní knihovna získala nové prostory. Na snímku je knihovník Karel Singer.
FOTO: Řeznické háky a oblečení v Háji vystřídaly knížky

Je o Bio_Biblio zájem?
Ano. Zastupitelé i starosta obce Karel Drašner aktivitu uvítali a podpořili ji nemalou investicí do promítací techniky a ozvučení. Aktuální program máme na Facebook knihovny.

Jaký byl uplynulý rok pro knihovnu?
Velmi houpavý. V prvních měsících byla návštěvnost spíše podprůměrná, ale v podstatě nedobrovolné stěhování do nové budovy zvedlo mezi občany zájem o prostory knihovny. Někteří si přišli půjčit knížku, a stali se tak novými čtenáři, jiní byli zvědaví na to, jak se bývalé řeznictví proměnilo ve veřejný prostor.

Od dubna je knihovna v nových zmodernizovaných prostorech bývalého řeznictví. Už si lidé zvykli, že místo háků s masem najdou v regálech knihy a časopisy?
Na změnu slyším od návštěvníků pozitivní reakce. Na tak malou obec je naše knihovna výstavní. Avšak jak to na vsi bývá, někteří v investici nevidí smysl. Obec bez kulturní instituce by byla „neúplná“. Lidé do knihovny chodí, Češi jsou, jak známo, vášniví čtenáři, tak proč o podobných investicích pochybovat. Knihovnu pořád zabydluji, inspiruji se podněty od návštěvníků a přátel. Věřím, že už teď je útulná a pobyt v ní je příjemný.

Bouřňák je stále zavřený.
Bouřňák je stále zavřený. Telnice má v provozu sjezdovky Macháček a Meva