Mezi degustacemi, které během roku pořádá, má jedna výlučné postavení. Je vánoční a jmenuje se „snoubení pokrmů a vín". Právě na ní se dozvíte, jaké víno podávat k štědrovečerní večeři nebo o slavnostním božíhodovém obědě. A co tedy doporučuje?

„Jako slavnostní aperitiv můžete podávat nejen šumivé, ale i slámové víno. Smažený řízek z kapra s bramborovým salátem nejlépe doplní suché bílé. Vhodné je Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Chardonnay," říká.

Pstruh, losos a kachna

Pokud tradičního kapra nahradíte pstruhem, pak Krejčík doporučuje bílé kořenitějšího charakteru. Třeba polosuché Rulandské bílé nebo zelené suché Veltlínské. Lososa pak můžete zapít červeným, třeba Rulandským modrým.

K huse nebo kachně se podle Krejčíka hodí nejlépe Svatovavřinecké, Frankovka, Modrý Portugal, krocan žádá Svatovavřinecké a k řízku můžete obojí. „Červené, mladší a plnější, například Modrý Portugal z bílého výraznější, třeba Sylvánské zelené," doporučuje. Po hostině přijdou na řadu chlebíčky. K nim nejlépe sedí bílé, harmonické, se svěží kyselinkou, jako je Müller Thurgau.

A k sladké tečce na závěr? Závin a světlé cukroví si dobře rozumí s polosladkými či sladkými víny. Odborník doporučuje Rulandské šedé, Tramín červený nebo specialitu vinařství víno višňové. „To se dobře hodí třeba k perníčkům," upozorňuje. Pokud zůstanete třeba jen u oříšků, pak nalévejte suché či polosuché Chardonnay. Pokud si naopak dopřejete zmrzlinu, pak sáhněte po sektu, Tramínu nebo další specialitě s názvem Pohádkové bílé. A jako digestiv? Víno likérové. (sve)