Teplotní rekordy o víkendu padly na všech měřících stanicích v Ústeckém kraji. A to už opakovaně. Což svědčí o tom, že takovéto léto dlouho nepamatujeme. Nejvyšší teplotu 39,1 stupně Celsia zaznamenali meteorologové na stanici Vaňov. Konstatoval to Slávek Podzimek z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na řadě stanic byly překonané i měsíční rekordy," uvedl Podzimek.

Na stanici Vaňov, kde se měření provádí 65 let, bylo dosavadním srpnovým i absolutním maximem 38,5 stupně z roku 1994. Nejteplejší 8. srpen byl do letoška z roku 1992, kdy se teplota dostala na 36,6 stupně. Druhým nejteplejším místem v Ústeckém kraji byly Doksany s 38,9 stupni Celsia, jen o dvě desetiny nižší teplota byla na Teplicku.

Třeba v Měděnci v Krušných horách ale naměřili meteorologové „jen" 29,9 stupně.

Už pátek byl rekordní

Teplotní rekordy padly na všech měřících stanicích v Ústeckém už v pátek. Nejvyšší teplotu 38,5 stupně Celsia zaznamenali meteorologové v Kopistech a České Lípě.

V Ústeckém kraji je třináct stanic, na kterých se měří přes třicet let. V Kopistech v pátek teplota překonala rekord z roku 1971, který činil 33,9 stupně Celsia.

Druhým nejteplejším místem kraje bylo v pátek krajské město, kde teploměr vyšplhal na 38,4 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1992 byl 34 stupňů. Stejný rekord padl ještě v Doksanech na Litoměřicku. Překonán byl rekord také z roku 1992, který činil 34,7 stupně Celsia.

Už v týdnu byla nejvyšší teplota také v Teplicích, přes 35 stupňů Celsia. „Taková tepla nepamatuji. Chodím na zahradu každý den dvakrát, ráno to zaliji poprvé a večer na noc podruhé. A je to celé suché. Rajčatům ani okurkám se v tomto počasí také moc nechce růst," řekl Deníku včera Milan Jokš.

Už o víkendu si stěžovali na současné teploty například majitelé luk v Žalanech. „Byli jsme se ženou balíkovat. Hrůza na tom poli. Takové horka nepamatuji v posledních mnoha letech," postěžoval si místní obyvatel, kterého Deník oslovil.

Nejlépe bylo u vody

„Byli jsme se vykoupat v sobotu i v neděli. Na Barboře v sobotu byla hlava na hlavě. V neděli jsme byli u rodičů na zahradě, kde mají bazén. Tam ale voda byla poměrně teplá a na ochlazení to příliš nebylo," řekla Deníku Martina Nováčková z Teplic. „Měli jsme naplánováno, že budeme dělat novou střechu na chalupě, ale když jsem viděl ve zprávách tu předpověď, tak jsme to raději odvolali. Kluci by tam nahoře shořeli," usmál se v reakci na víkendové vedro Roman Horáček. A pozor, stále platí výstraha na požáry, kterou vydali hasiči v kraji. (pem, čtk)