VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace podražily. Stovka už nestačí na oběd v žádném krajském městě

Severní Čechy - Češi si za obědy opět výrazně připlatí. Jen za poslední rok vzrostla průměrná útrata v restauracích o více než pětikorunu na prosincových 112 korun. Na mapě velkých českých měst už teď není jediné, kde by se dal oběd pořídit za méně než stokorunu.

7.1.2018
SDÍLEJ:

Jaké jsou hlavní důvody růstu útrat za obědy? „Restaurace do cen jídel promítají své zvýšené náklady. Týká se to zejména surovin, které v posledním roce výrazně podražily,“ vysvětlil manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred Jiří Brych.

Vývoj průměrné útraty za obědy v krajských městech

Svůj vliv má ale také nízká nezaměstnanost a s ní spojené zvyšování mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Třetím faktorem je pak také zvýšená ochota lidí za jídlo v restauracích utrácet, a to zejména v předvánočním období.

„Lidé ke konci roku častěji chodí na delší obědy, dopřávají si dražší jídla a k nim často i dezert nebo kávu, to vše se do útrat promítá,“ doplnil Brych.

Výrazný růst cen v restauracích je patrný již déle než rok. Zatímco první skok z přelomu roku 2016 a 2017 byl nárazový a způsobily ho zejména dopady zavádění elektronické evidence tržeb, nyní již útraty rostou postupně a mají v posledních měsících zvýšenou dynamiku.

Ačkoli celorepublikový průměr ceny jednoho oběda činí 112 korun, stravenky v hodnotě vyšší než 100 korun poskytuje svým zaměstnancům jen čtvrtina firem.

Vládní vyhláška stanovující sazby stravného na vývoj naopak zareagovala. Od 1. ledna letošního roku se denní sazba zvýšila na 118 z loňských 109 korun.

Údaje o cenách obědů přinesl cenový index Ticket Restaurant. Ten je sestavený z plateb více než 90 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Autor: Michal Janko

7.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Lyžařský areál Bouřňák je stále v provozu. Na vlek se tam nečeká

Naši prvňáci. Ilustrační foto

Naši prvňáci: Už zítra představíme žáčky ze ZŠ Aléská v Bílině

Smrtící silnice: Víc lidí zabijí řidiči osobáků než kamioňáci

Severní Čechy /INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ - Deník zanalyzoval všechny smrtelné nehody, při nichž loni zemřelo 502 lidí. Nejčastější příčina? Řidiči jeli příliš rychle, nevěnovali se řízení či vjeli do protisměru.

Proměna s Deníkem vrátila Markétě sebevědomí

Severní Čechy - Sedmý ročník Proměn s Deníkem pokračuje. Seznamte se s další ze šestice dam, které našly odvahu a rozhodly se změnit svůj vzhled a styl s pomocí profesionálů z týmu Studia Jana Burdová.

Záchranka a Horská služba se spojily. V nouzi by měla stačit jen jedna aplikace

Severní Čechy /VIDEO/ - Záchranku, oficiální aplikace zdravotnické záchranné služby, začala podporovat také horská služba. Pokud se její uživatel bude nacházet v horách, odešle nově nouzový signál spolu s důležitými informacemi také nejbližším členům horské služby.  

V Krupce uvázl kamion pod viaduktem

Krupka - Dopravu v podkrušnohorském městě komplikoval v úterý dopoledne kamion, který uvázl pod železničním viaduktem.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>