„Pracuji hlavně se dřevem. Sochy z ledu dělám poprvé,“ svěřil se Pavel Vrcula. Vyřezat sochy sovy, výra či torza ženského těla mu trvá asi 30 minut. „Nemůžu se s tím moc párat, je velká zima. Mrznou mi ruce,“ dodal.

Základním materiálem jsou ledové kostky, které se položí na sebe a takový „komín“ se polije vodou. Díky mrazu pak vznikne kompaktní základ pro sochání.

Led bere z jezera. Ten má podle něj své limity. „Komerční řezbáři používají led z mrazíren, který má daleko větší tvrdost. Lépe se s ním pracuje, lze dělat i detaily,“ nechal se slyšet Vrcula.

Zdroj: Deník/ M. Košťál

K sochání kromě materiálu potřebuje ještě dvě věci: motorovou pilu a šikovné ruce. „Používám běžnou motorovou pilu značky Echo. Je na ní menší lišta a ostrý řetěz. Co je speciálně pro tuto akci, tak jsou ekologické oleje. Barbora je krásná a nechceme ji znečišťovat,“ pronesl.

Sova pálená, výr velký, orel, srdce či torzo těla budou zdobit pláž, až do doby než se oteplí. „Nebo než je někdo rozbije, což se snad nestane. Ohlasy na to jsou kladné. Což mě těší, protože to dělám dobrovolně a bez nároku na honorář,“ sdělil Vrcula, který v Košťanech vede řezbářský kroužek.

Václav Neckář v Teplicích - Mezi svými
FOTO/VIDEO: Václav Neckář byl v Teplicích mezi svými. Tleskali mu ve stoje

Jeho výtvory přišli obdivovat i školáci z Košťan a také tamější starosta. „Je šikovný. Spolupracujeme s ním už delší dobu. Vytvořil nám mnoho dřevěných soch, které jsou různě umístěny po městě,“ podotkl starosta Košťan Tomáš Sváda.

Další řezbářova „ledová“ díla lze vidět před jeho prodejnou se zahradní technikou v Košťanech. Sám Vrcula bere tvoření ledových soch jako trénink na speedcarving (rychlořezba).

„Objíždíme různé soutěže a řežeme dřevěné sochy motorovou pilou na čas. Rychlost ale nesmí být na úkor tvaru. Pokud není poznat, jestli jde třeba o orla či sovu, tak má soutěžící smůlu,“ uzavřel.

Socha vodní víly v Razicích.
Nová socha v Razicích bude z laminátu. Víla navíc dostane sukýnku