Psali jsme: Na chodníku zabila chlapce a z místa ujela (13.11.2012)

Řidička, která ho svým autem zabila, se může stále prohánět po Ústecku za volantem.

Mluvčí ústecké policie Valerie Bartošová uvedla, že kriminalisté stále čekají na posudky z oboru dopravy a toxikologie. „Výsledky budou mít k dispozici příští týden. Doba na jejich vypracování je minimálně měsíc," řekla.

Marta Buncíková 12. listopadu srazila a usmrtila chlapce osobním autem Mercedes, když se vracela domů do nedaleké ulice Sadová a z místa nehody bez poskytnutí pomoci ujela. Vypátrat auto se policistům podařilo několik hodin po střetu a následně i řidičku.

Podle zjištění Deníku měl být u řidičky po vypátrání zjištěn alkohol. Zda došlo k jeho požití před nehodou nebo až po jízdě, během doby, kdy policisté řidičku vypátrali, je právě předmětem zjišťování. Šetří se také, zda by okamžité poskytnutí první pomoci zachránilo chlapci život.

Sama Marta Buncíková se po vypátrání policisty zhroutila a nemohla vypovídat. Jediná informace, která měla proniknout z výslechu do medií je, že se domnívala, že přejela pouze psa.
Ale ani to ji neopravňovalo  od střetu ujet. Podle silničního zákona je řidič, který se účastnil nehody,  povinen zastavit. Zdržet se požití alkoholu a jiných návykových látek po dobu, do kdy by to bylo na újmu zjištění, zda je před jízdou nebo během jízdy požil. Dále je povinen spolupracovat s policií při zjišťování skutkového stavu.

„I kdyby si myslela, že jenom přejela psa, tak měla zastavit a přesvědčit se, co způsobila. Rodina může po řidičce chtít občanskoprávní cestou odškodnění," uvedl ústecký advokát Jan Chmelík.

Co se přesně stalo?

Dvanáctého listopadu Marta Buncíková nezvládla ve večerních hodinách řízení auta a v ulici Ústecká v Povrlech srazila jedenáctiletého chlapce, který venčil psa. Žena z místa nehody bez poskytnutí první pomoci ujela. Chlapec a pes nehodu nepřežili. Řidičce za ujetí od nehody a neposkytnutí první pomoci hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.