Podle našich informací je jeden ze tří obviněných lidí z Dubí bývalým strážníkem městské policie Dubí. Lidé, kteří ho znají se shodují, že vždy působil klidně a že hlavní motivací „výletů" do Afriky byly asi peníze.

Celní správa se o skupinu zajímala od roku 2011. „V průběhu trestního prověřování bylo zjištěno, že dovozy organizuje mezinárodní skupina pachatelů, která získala na základě nepravdivých údajů vývozní povolení CITES v JAR pro dovoz nosorožčích rohů do EU," uvedl pro ČTK Aleše Hrubý z celní správy.

Hlavní organizátoři podle policie zajišťovali lovecké výpravy, účelově si najímali lovce z Čech a zařizovali potřebná povolení v Jihoafrické republice. „Systém spočíval v tom, že každému lovci byl na tamní farmě umožněn odstřel jednoho kusu nosorožce. Takový úlovek je totiž v JAR trofejí pro lovce, který si jej následně může vyvézt jako osobní majetek pro nekomerční účely," dodal Hrubý. Trofeje byly následně po příjezdu ihned odevzdávány právě organizátorům, kteří náklady spojené s cestou financovali. „V tomto konkrétním případě jsme podávali podnět z důvodu podezření, že nebyly naplněny podmínky pro osobní dovoz trofejí pro nekomerční účely," vysvětlila Jana Zachařová z inspekce, proč se policie o skupinu začala zajímat. Nosorožec tuponosý je přitom podle ní přímo ohrožen vyhynutím.

„Především je třeba zdůraznit, jak obrovský husarský kousek se povedl České republice tím, že zajistila tak obrovské množství rohoviny," prohlásil šéf zoo ve Dvoře Králové Přemysl Rabas.

Podle něho v posledních letech v Africe výrazně narůstá počet případů pytláctví a ČR zásahem dala najevo, že pašeráctví a pytláctví postihuje.

Rohy nosorožců jsou velmi žádané zejména v Číně a ve Vietnamu, kde si zákazníci myslí, že mají léčivé účinky. Tradiční čínská medicína uvádí, že pomáhají téměř na vše, počínaje tyfem, přes horečku, artritidu až po vyhánění zlých duchů. Nosorožci se proto často stávají terčem pytláků.(kos, ČTK)

Víte, že nosorožec je krátkozraký?

Nosorožec je jedno z nejvíc ohrožených zvířat. Může vážit až 3,5 tuny

Pytláci zabijí ročně stovky nosorožců. Rohy jsou na černém trhu velmi ceněnou surovinou. Cena se pohybuje až ve výši 133 dolarů za gram. PCentrum černého obchodu s rohy nosorožců se přesunul z Číny do Vietnamu a předpokládá se, že dnes již více než 50% obchodu s touto surovinou organizují vietnamské gangy.

Nosorožec může dosahovat rychlosti až 45 km/h. Pokud leží , je schopný se do 1 sekundy postavit na všechny 4 nohy. Je krátkozraký.

Je to býložravec a zaměřuje se na spásaní různých druhů trav ve velkém množství.