Územní ekologické limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády premiéra Petra Pitharta v roce 1991. Od té doby se téma rozšíření těžby dostalo několikrát na vládní stůl. Před rokem kabinet v Ústí nad Labem oznámil, že limity se posunou na dole Bílina, zachovány naopak zůstanou na dole ČSA. Oddychl si tak Horní Jiřetín, kterému hrozilo bourání.

"Nálada ve společnosti je dobrá. Zmizely různé tlaky, spekulativní nákupy realit. Samozřejmě se nevyhneme tomu, že při nějaké výměně politické reprezentace kraje nebo státu může někdo přijít s požadavkem na přehodnocování limitů, ale jsme už v jiné době a snad se toho už nemusíme bát," řekl jiřetínský starosta Vladimír Buřt.

Město nedaleko Mostu, nad nímž se tyčí zámek Jezeří, se tak může rozvíjet. "Trend růstu počtu obyvatel od konce 90. let pokračuje i nyní. Teď chystáme asi 16 nových parcel. Přestože je to teprve příprava, už máme na všechny pozemky zájemce," zmínil Buřt.

Lidé také začali opravovat domy, s jejichž rekonstrukcí kvůli debatě o limitech otáleli. "Opravdu jsem si oddychla a dnes už se o limitech v ulicích nemluví, naopak Jiřetín žije budoucností," řekla Jarmila Křížová, která žije v jednom z domů, který by v případě posunutí limitů musel být zbourán. Obyvatelé se shodují, že k úplnému klidu ale chybí odepsání zásob uhlí za limity.

Mostecký primátor Jan Paparega je k budoucnosti, a to zejména v oblasti nezaměstnanosti, skeptický. "Vlna nárůstu počtu lidí bez práce kvůli útlumu na ČSA nás teprve čeká. To se celkově promítne do životní úrovně lidí v Mostě a kompenzace pro horníky schválené vládou jsou jen náplastí na úbytek výdělku, ale neřeší situaci na trhu práce," řekl.

Míra nezaměstnanosti v září 2015 byla v okrese 11,5 procenta, bez práce bylo 8915 lidí, o rok později míra činila 10,6 procenta a bez práce bylo 8102 lidí.

Těžit uhlí se bude v regionu ještě do roku 2055, a to kvůli posunutí ekologických limitů těžby na dole Bílina. Severočeské doly by mohly v souvislosti s rozšířením těžby přijmout do roku 2024 zhruba 1000 lidí a dalších 1000 do vydobytí zásob. Teď připravují podklady pro schvalovací proces a shrnují požadavky obcí na ochranná opatření po rozšíření těžby. Obce i obyvatelé se budou vyjadřovat v rámci veřejného projednávání. S prolomením limitů na Bílině okolní samosprávy počítaly.