Ráj houbařů, tak mluví milovníci sběru hub o lesích okolo České Lípy. Právě vlhké a teplé počasí posledních dní růstu hub vyhovuje. Sám se o tom přesvědčil Arno Kunz, který se s úlovkem přišel pochlubit do redakce deníku. „Plný koš jsem nasbíral ve Starých Splavech za jedno odpoledne. Jezdím na jedno místo už padesát let. Část úlovku rozdám přátelům a z části uděláme smaženici," dodal šťastný houbař.

Posílejte nám své fotky, jak máte plné košíky..... Napište také, kde jste houby nasbírali.

Napište nám taky, kde rostou: Třeba jste uváděli, že máme jít s košíkem do Kostomlat, nebo Štěpánova a Lukova. Osobně jsme našli houby v oblsti Dlouhé louky. Rostou třeba také v Přítkově, tam bývají bílé hřiby. Jsou? Napište nám do diskuze.....

V anketě na konci článku se vás ptáme: Chodíte na houby?

Pište na: teplicky@denik.cz

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Miroslav Prchal, Razice

Miroslav Prchal z obce Razice na Teplicku byl v sobotu na Plzeňsku v obci Chýše a našel 10 kg hříbků

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arno Kunz

Hobař Arno Kunz

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Jiří Kořínek a jeho úterní „úlovek“.

Jiří Kořínek a jeho „úlovek".

Daniel Vítek z Hostomic.

Daniel Vítek z Hostomic.

Takovéto krasavce si odnesl z jedné odpolední procházky po lese v oblasti Štěpánova Daniel Vítek. Hřiby, společně s dalšími houbami, skončily v polévce a smaženici.„Sbírám především všeobecně známé houby, jako praváky, křemenáče, suchohřiby, bedly a podobně, nepohrdnu ani václavkami, klouzkem, nebo pýchavkou," říká úspěšný houbař. „Největší zážitek jsem měl zřejmě v době dospívání, kdy po Černobylu rostlo na Moravě, kde jsem bydlel, strašně hub. V jeden den jsem nasbíral v Beskydech celou nůši, odvezl ji z chaty domů rodičům, kteří byli přes den v práci, a zase odjel na chatu. Z vyprávění pak vím, že když večer dorazili unavení domů, čekalo je na kuchyňské lince několik kilo hub, které museli očistit a zpracovat. Když po půlnoci uléhali ztrhaní do postele, jen se modlili, abych znovu nevyrazil do lesa. To se jim ale nesplnilo, následující den jsem se vrátil s další nůší, tentokrát jsem ale musel s čištěním pomáhat. Od té doby už jsem nikdy tolik hub nenašel," vzpomíná Daniel Vítek.

A co vy? Už jste byli letos na houbách v lese? Pochlubte se. Pošlete nám své fotky do redakce, rádi je zveřejníme.

Abychom vás navnadili: Vítkova rodinná houbová polévka. Prý si velmi pochutnáte.

Recept:„Na másle zpěním cibulku a přidám na plátky nakrájené houby. Posypu drceným kmínem a přidám na kostičky nakrájené tři velké brambory. Zaliju horkou vodou. Můžeme přidat hrst sušených hub na pár minut zalitých vařící vodou. Do polévky je vlijeme i s vodou, ve které byly (kvůli vůni). Osolím, opepřím, přidám majoránku a půl kostky hovězího bujonu. Pak do tlakového hrnce, ve kterém polévku připravuji, přidám tak půl pytlíku polévkové mražené zeleniny (místo toho může být i klasická trojkombinace kořenové zeleniny). Po přibližně 40 minutách mírně zahustím tmavou jíškou. Pak už stačí podávat nejlépe s čerstvým chlebem."Dobrou chuť