O tom, že nejspíše v nemocnici VITA s.r.o. v Duchcově zanikne akutní lůžková péče informoval veřejnost ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. To vyvolalo u Duchcovských i přespolních hodně negativní reakce. „Věčná škoda, jestli to tak skutečně bude. Jsou tam výborní," řekla na facebookovém profilu Teplického deníku Tereza Zedníčková.

Vedení nemocnice nechce nic oficiálně komentovat. Ohledně rušení akutních lůžek má nemocnice s ministerstvem i s pojišťovnou jednat. „Jednání ještě zdaleka neskončila. Více to bohužel nemohu ze své pozice komentovat. Obraťte se prosím na jednatele," sdělil ředitel nemocnice VITA s.r.o. Duchcov Miroslav Sixta. Jednatelem nemocnice je Řek Nikolaos Komatselis. Redakce mu poslala otázky, týkající se budoucnosti nemocnice, emailem. Odpovědi nepřišly.

Podle našich informací, i když nemocnice přijde o akutní lůžka, tak nezanikne. Většina oddělení by i nadále fungovala. Nemocnice by se pravděpodobně více zaměřovala na jednodenní chirurgii, kdy pacient odchází po zákroku hned domů nebo následující den. Budova nemocnice patří městu, provozuje ji soukromý subjekt.

Podle starostky Duchcova Jitky Bártové se pro místní zrušením akutní lůžkové péče zas až tolik nezmění, příliš ji nevyužívali a dávali přednost větší nemocnici v jen sedm kilometrů vzdálených Teplicích. „Já doufám, že toho servisu, který nemocnice občanům města poskytuje dnes, se to výrazně nedotkne," řekla.

Včera už Duchcovem kolovala petice za zachování lůžek v nemocnici. Během hodiny na ní už byly desítky podpisů. Dá se čekat, že budou přibývat geometrickou řadou.(kos)

Vývoj kolem nemocnice budeme sledovat!(kos)