Zahrádkářům za STK Mstišov se ulevilo. Provoz kolem jejich plotů tam nebyl zrovna malý. Když nejezdili k vodě rybáři, tak se tam proháněli jezdci na čtyřkolkách. Nezřídka kdy tam zajížděly prostitutky se svými zákazníky. Město vydalo během dvou let na 1500 povolenek ke vjezdu. Na radnici se kupila jedna stížnost za druhou. Zahrádkářům se nelíbila především velká frekvence aut, prašnost a hluk. „Také se zde objevil požadavek opravy této komunikace. To je však nemyslitelné, abychom investovali do cesty kolem zahrádkářské kolonie a mnohem důležitější komunikace byly ve špatném stavu. Proto jsme se rozhodli tuto cestu za zahrádkářskou kolonií uzavřít pevnou překážkou a nadále ji využívat pouze pro účely dopravní obsluhy přilehlých zahrad," uvedl starosta Dubí Petr Pípal.

Revíry ČSM leží na lesních pozemcích a je k nim přístup pouze po lesních cestách. Na vjezd k vodě z náměstí mají rybáři příslib do roku 2017. „Pak by mělo na příjezdové cestě vzniknout nové parkoviště, a závora by měla být až za ním. Takže část cesty k vodě bude potřeba jít pěšky. Uvidíme, jak to bude," poznamenává jednatel rybářů.

Rybáře ale momentálně trápí jiný problém a tím jsou vandalové. Ničí totiž zámek na závoře.

„Strážníci už asistovali u otevření zámku na závoře. Byl v ní zlomený klíč. Jestli to někdo udělal schválně, nebo omylem, těžko říci. Zámek se musel uštípnout," řekl velitel Městské policie Dubí Tomáš Pykal.

Djakov uvažuje o instalaci fotopasti.

„Něco tam strčí a nejde to odemknout. Je vidět, že to někdo dělá schválně. Rybáři se pak nemohou dostat přes závoru. Fotopast by mohla takové vandaly zachytit," nechal se slyšet Josef Djakov, jednatel teplické rybářské organizace. (kos)

-----------

ČSM 1 je bývalý povrchový lom

Revír ČSM je označením pro vodní plochy ČSM 1 a ČSM 2. Vodní nádrž ČSM 1 v Dubí slouží rekreantům, plavcům a rybářům. Kdysi se v dole Dukla těžilo hnědé uhlí. Uhlí se v této lokalitě přestalo těžit v 70. letech 20. století. Území prošlo rekultivací a v současné době je místo těžební jámy vodní plocha cca 100 hektarová. Nádrž má své problémy: část jejího břehu totiž ujíždí do vody. Jde o tisíce tun zeminy včetně vzrostlých stromů. Problém by měly pomoci vyřešit ekomiliardy, které Ústecký kraj žádá po vládě. V Dubí se počítá na sanaci s rozpočtem zhruba 200 milionů korun. Letos by měly začít přípravné práce.