Areál bývalého azylového zařízení Červený Újezd se nachází na katastru obce Měrunice. Negativní dopad má i na občany obce Hrobčice, zejména místní části Červený Újezd a Mukov.

Domov na kopci, i když nezískal certifikát k poskytování pečovatelské péče, tak tyto služby poskytoval. Dostal za to pokutu. „Za neoprávněné poskytování sociálních služeb udělil pražský magistrát pokutu 250.000 Kč. Tu po odvolání potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí," uvedla starostka Měrunic J. Nová.

Jednatel firmy Domov na kopci (sídlo má v Praze), která lidi ubytovává, Pavel Fousek, ale všechna obvinění popírá. Proti pokutě se chce odvolat a stát chce žalovat o náhradu škody, které mu úřady způsobily.

Zvláštní kapitolou v areálu jsou podmínky, ve kterých tam lidé žijí. „Podmínky jsou tam katastrofální. Viděla jsem, že tam léky rozdávají uklízečky. Hrozné podmínky jsou podle bývalých zaměstnanců i ve stravování. Zaměstnanci dostali například tisíc korun na den, za které měli uvařit pět jídel pro 100 lidí," řekla starostka Nová.

Už dříve dvě desítky kriminalistů prověřovaly vedení Domova na kopci, zda svým klientům dává dostatek jídla a zajišťuje jim základní hygienu. Obvinění zatím nepadlo. „Věc je zatím stále v šetření kriminalistů, spisový materiál v současné době vyhodnocuje státní zástupce," řekl teplický policejní mluvčí Daniel Vítek.(kos)