„Máme zatím pouze informace, které pronikly do médií, takže v tuto chvíli nám nepřísluší policejní zásah jakkoliv komentovat,“ uvedl Petr Hynek, ředitel FK Teplice. "Ale je otázka, co se má dotáhnout. Vemte si, jaká byla kauza s panem Peltou (bývalý šéf svazu - pozn. red.), už přes tři roky běží. A co? Nic se ještě nedotáhlo. Vadí nám kamarádíčkovství a podobně. A někdy i netransparentnost. Ale nemáme konkrétní důkazy, jsou to jen moje zkušenosti, moje pocity," pokračoval Hynek.

Policejní razie přichází po dvouletém sledování, po využití odposlechů. Vedle Berbra byl zadržen také kontroverzní sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz, blízký kamarád šéfa komise rozhodčích a bývalého reprezentanta i kouče národního mužstva Jozefa Chovance.

„Každému rozumnému člověku mohlo dojít, že Vyšehrad se nahoru nedostal úplně svou zásluhou,“ glosoval Vízek. Dalšími do party jsou někdejší ligista Michal Káník a skupina rozhodčích. „Tři osoby podezírá policie z trestných činů zpronevěry a podplacení. U jedné osoby je trestní řízení vedeno pro trestný čin zpronevěry, podplácení a přijetí úplatků. U dalších tří osob jde pouze o trestný čin přijetí úplatku ve prospěch organizované zločinecké skupiny,“ uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Ilustrační foto
Pokus zvrátit v Ústeckém kraji úzkou koalici ANO, ODS a Spojenců Pirátům nevyšel

Kauza se má týkat především druhé a třetí ligy, ve hře však mají být také sázky. Ostatně Káník už byl jednou odsouzen v případu sázení na zápasy.

„Nemáme detailní informace, nicméně můžeme konstatovat, že kauza zásadně poškozuje celý český fotbal, potažmo i nás jako sponzora,“ řekl Petr Šrain, mluvčí Fortuny, titulárního partnera nejvyšších soutěží.

Policie dorazila do sídla Fotbalové asociace na Strahově v pátek 16. října hned po ránu, na dalších místech Česka zatýkala a prováděla domovní prohlídky. Policie se má údajně zajímat i o rozhodčího Petra Klupáka, který na litoměřickém OFS pracuje i v komisi rozhodčích. A také o Miloše Vitnera, který vedle řízení zápasů působí také jako sekretář Ústeckého krajského fotbalového svazu.

Případem se zabývá expozitura v Ústí nad Labem a dozoruje ji Vrchní státní zastupitelství v Praze.