Vybralo se na 30 tisíc korun, které pomohou sedmiletému Kryštofovi v další léčbě, v dalším boji s vrozenou mozkovou obrnou.

Ve spolupráci s Kontem Bariéry se z "Run and Help" neboli „Běhání, které pomáhá" stal úspěšný projekt. V Teplicích u Nových lázní byl letos poprvé. A zřejmě ne naposledy. „Viděla jsem to jednou v televizi a zaujalo mě to. Mám kamarádku, která má postižené dítě, tak jsem si řekla, že něco podobného přeci můžeme pro něj udělat také. A výsledek se podařil," říká Dagmar Pike, která učí anglický jazyk ve zmíněné škole.

Kouzlo Run and Help spočívá v tom, že si jej všichni účastníci, kteří se do projektu přihlásí, upraví na míru.

POMOC PRO KRYŠTOFA

Sedmiletý Kryštof je velmi přátelský. Miluje, když má okolo sebe kamarády a další děti. „Ze všeho se dokáže srdečně radovat. Když náhodou pláče, tak už mu opravdu něco je a nebo ho něco bolí," říká jeho maminka Lucie Matouš Rosická. Prozradila na svého syna i to, že je velmi dobrým strávníkem. „Miluje paštiku namazanou na rohlíku a také domácí polévky, hlavně rajskou s kapáním."

Pokud by se měl dívat na televizi, pak preferuje reklamní spoty. To ho prý baví nejvíce. „Je to hodně barevné a poměrně rychlý sled obrázků, tak se to snaží vnímat," podotýká maminka, která Deníku pootevřela jeho třináctou komnatu. S jeho zdravotním postižením to nemá v životě lehké. Vyrovnávat se musí k levostrannou mozkovou obrnou. V hlavě se mu hromadí mozkomíšní mok, který musí odvádět hadička přes regulační ventil umístěným za uchem.

ÚSMĚVY ROZDÁVÁ NA POČKÁNÍ

Možná z něj jednou bude meteorolog. Je to právě počasí, co také v televizi nejvíce sleduje. „Když začne relace předpověď počasí, tak už ho prakticky nemáte šanci vyrušit. „Přesně to, jak se tam mění sluníčka a mráčky, je tam symbol deštíku, tak to je jeho," směje se

Celá jeho rodina je hudebně založená. A tak ani malý Kryštof v tomto ohledu nechce zůstat pozadu. Má doma svoji kytaru, na kterou si občas brnká. „Dokonce se tou postiženou ručičkou snaží rozhýbat struny. A to, že mu to jde, je velká zásluha terapií, které jsme už absolvovali," podotýká jeho maminka Lucie a hned dodává, že největší radost bude mít z toho, až si malý Kryštof někdy v budoucnu zahraje nějakou skladbu společně s celou rodinou.

A pokud nevyjde hudební nadání, pak by se Kryštof mohl klidně uplatnit jako kutil. „Je to takový náš malý montér Václav. Miluje kabely, něco rád šroubuje, a stále sestavuje. Snaží se něco montovat a vyrábět," přidává z praktického Kryštofova života jeho životní opora, maminka Lucie.

Za tím, že se směje, což potvrdil i při našem rozhovoru s maminou, je nepochybně jeho ctižádost a velká zvídavost.

„Je to prostě takový náš malý živočich," uzavírá třináctou komnatu dosavadního života sedmiletého Kryštofa jeho maminka Lucie z Krupky.