Jeho tým Bidvest uspěl na Světové kuchařské olympiádě IKA 2016 v německém Erfurtu v konkurenci 1 500 kuchařů ze 40 zemí světa. V kategorii zaměřené na catering, kde vařili pro 150 lidí, se umístili v bronzovém pásmu.

KACHNA, ZVĚŘINA, DÝNĚ A ČERNÝ KOŘEN

„Menu jsme postavili na tom, co je pro nás blízké. Dělali jsme tedy kachnu, zvěřinu, ale použili jsme také sezónní suroviny jako dýni nebo černý kořen. Nechyběla ani klasická bramboračka," popisuje Uher.

Bronzovou medaili na krku si ovšem předseda severočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR Lukáš Uher nevysloužil jen za týmovou spolupráci. Komisařům a návštěvníkům olympiády předvedl jeden ze svých majstrštyků – rizoto 
z pšenice s pečenou červenou řepou.

„Hodnotí se samotná práce, příprava, suroviny, hygiena či výživová hodnota jídla. Porotci se pak ale zaměřují také hlavně na to, jestli jim to či ono jídlo chutná nebo ne," popisuje Uher, podle kterého jsou 
v gastronomii nejdůležitější zkušenosti.

MANŽELCE DO VAŘENÍ NEKECÁM

„Každý kuchař má něco svého, co umí dobře. Já sbírám střípky po celé republice. Po vyučení jsem pracoval v mnoha podnicích, hlavně na horách. Poté jsem potkal předsedu asociace v Karlových Varech pana Jaroslava Václavka, který jezdil po celém světě a sbíral jednu medaili za druhou, a ten mě tehdy nechal přičichnout 
k té opravdové gastronomii," vypráví Uher, který na Větruši pracuje už čtvrtým rokem.

Poslední dobou dává přednost zelenině v kombinaci s masem. „Budu to mít rok, co jsem držel tři měsíce dietu a shodil 25 kilogramů. Cítím se teď dobře. Když se kuchař totiž špatně stravuje, pak nezvládá dobře to, co by měl," myslí si zkušený šéfkuchař, který toho prý doma ale moc nenavaří.

„Doma kraluje manželka, do jídla jí nekecám," usmívá se Uher a zve na blížící se svátek svatého Martina. Chybět nebude svatomartinská husa, bílé i červené zelí a spousta druhů knedlíků.