„Bylo to chvílemi organizačně náročné, ale rozhodně to za tu námahu stálo,“ ohlíží se za nedávnými dny vedoucí sociálního úseku Podkrušnohorských domovů sociálních služeb Dubí – Teplice. „Bylo-li mým cílem povzbudit alespoň jednoho seniora, tak byl můj sen minimálně dvousetkrát naplněn,“ naznačuje, kolik obrázků se jí nakonec sešlo na pracovním stole k předání.

Vše začalo v době, když v důsledku koronavirové pandemie nebylo možné chodit do Podkrušnohorského domova na návštěvy a později ani posílat zvenčí balíčky. „Oslovila jsem nejprve blízké našich klientů, aby prostřednictvím mého e-mailu posílali lidem v domově alespoň fotografie a vzkazy,“ říká Zemanová.

Petr Bakalář na náměstí v Litoměřicích. Zdejší kraj ho přitahoval od mala.
Ne každý chce skončit jako ležák, říká autor knihy o důstojném odchodu ze života

Její původní aktivita se ale s přílišným ohlasem nesetkala. Ten správný boom přišel až po zveřejnění výzvy na Facebooku. „Požádala jsem tam své známé, aby se svými dětmi namalovali obrázek, případně ho doplnili dopisem s tím, že ho předám někomu z našich klientů. Reakci jsem nečekala,“ podotýká iniciátorka obrázkové akce.

„Během několika dnů mi začaly chodit desítky dopisů, obrázků, různých koláží. A to nejen od dětí. Někteří lidé se na mě dokonce obraceli s žádostí o konkrétní „babičku“ nebo „dědečka“, že jim chtějí napsat osobní dopis,“ líčí úspěch projektu.

Později se přidaly celé instituce. Obrázky namalovaly třeba děti z dětského domova v Krupce nebo ze ZŠ Dubí 1. Jedna paní se svými přáteli pro klienty vyrobila a krásně zabalila malá mýdla a různé voněnky do skříně.

Obec Modlany u příležitosti Dne dětí v pondělí 1. června  otevřela nové hřiště. Děti dostaly moderní areál se zajímavými hracími prvky, prolézačkami, skluzavkami a se zázemím pro maminky.
OBRAZEM: Prolézačky, skluzavky. V Modlanech otevřeli nové dětské hřiště

Do obrázkové pomoci se zapojila například rodina Wágnerova z Dubí. Zejména malý školák Kilián. Namaloval duhu a několik postaviček, jak na ni koukají. „Přeji vám hezké dny a hlavně hodně sluníčka, abyste mohli chodit ven na zahradu,“ přidal k obrázku svůj vzkaz. Výtvarné dílo odnesl společně s tatínkem do školy, která pak obrázky od žáků předala.

Odezva klientů byla podle Zemanové velmi kladná. „Ne všichni sice na dopisy odpověděli, ale stoprocentně mohu říci, že všichni byli potěšeni, překvapeni a měli radost, že si na ně někdo vzpomněl v těžké době. Věděla jsem, že to společně zvládneme,“ popisuje autorka projektu.

Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.
Lidí nakažených HIV letos v kraji přibylo. Pohlavním nemocem kraluje kapavka

Potěšující je také fakt, že obrázková akce neskončila. Někteří zapojení si stále dopisují, což iniciátorka výzvy ani nečekala. „Ale je to velmi povzbudivé, protože i malé gesto může někdy znamenat mnoho. Svými vzkazy a obrázky jejich autoři vraceli klientům domova úsměvy na tváře,“ dodává sociální pracovnice s poděkováním za solidaritu, že v tom lidé seniory v nechtěné izolaci nenechali.