Upadla a neměla sílu se sama zvednout. Na nohy ji postavili až strážníci. Řeč je o důchodkyni z Dubí, která si díky speciálním náramkovým hodinkám s tlačítkem SOS přivolala pomoc. Takový přístroj pro své penzisty nabízí zatím jen městská policie v Dubí na Teplicku. Jinde v kraji jimi strážníci nedisponují.

„Máme jich 20. Společně s lékaři a pracovníky ze sociálního odboru jsme vytipovali lidi, kteří mají nějaké zdravotní problémy a žijí sami,“ řekl velitel městské policie v Dubí Tomáš Pykal.

V Dubí jsou hodinky mezi lidmi od jara. V minulých dnech pomohly zachránit život starší paní. „Důchodkyně upadla ve svém bytě a nezvedla se. Dokázala však aktivovat tlačítko Tíseň. Informaci, že se něco děje, jsme dostali na pult centralizované ochrany. Na místo vyjela hlídka. Paní ležela nehybně na zemi, strážníci jí pomohli a přivolali záchranku,“ vylíčil záchrannou akci Pykal.

Předávání služebních medailí hasičům HZS Ústeckého kraje. Na snímku Jiří Jurčík (vlevo) ze stanice Teplice a ředitel Roman Vyskočil (vpravo).
Už řadu let nasazují životy. Za věrnost k uniformě převzali hasiči medaile

Hodinky, které se nabíjejí přes stojánek, vypadají jako ty běžné náramkové. Mají ovšem speciální tlačítko Tíseň. Systém funguje tak, že senior stiskem tlačítka vyvolá u strážníků poplach.

„Okamžitě pak vidíme díky GPS jeho přesnou polohu a vzhledem k tomu, že hodinky jsou tzv. mluvící, tak s ním můžeme komunikovat. To nám umožňuje rychle zjistit, o jaký problém se jedná a poslat na místo hlídku nebo záchranáře,“ doplnil Pykal.

MAJÍ JE ZDARMA

Jedny hodinky přišly dubskou městskou kasu asi na čtyři tisíce korun, senioři za půjčení nic neplatí. „Jde o techniku, která může zachránit život. Při zdravotních problémech hraje každá minuta svoji roli,“ podotkl starosta Dubí Petr Pípal s tím, že nevylučuje, že město do budoucna ještě nějaké přikoupí.

Speciální SOS hodinky už tři roky mají v Břeclavi. Tamější strážníci jich vybraným lidem půjčili už zhruba devadesát. „Mohou si je brát bezplatně a na dobu neurčitou,“ uvedla mluvčí břeclavské městské policie Lenka Rigó.

Na jubilejní festival designu v Praze míří i porcelánová čezeta
Porcelánka vyrobila legendární skútr. Čezeta ozdobí festival

V Ústeckém kraji nabízí hodinky zatím jen v Dubí. Donedávna poskytovali ústečtí strážníci lidem pagery. To je přístroj, který „nemluví“ jako hodinky, ale je schopný vyslat signál, že se něco děje. „Takové hlásiče jsme měli v domě s pečovatelskou službou. Lidé je docela využívali. Vzhledem k tomu, že vývoj jde dopředu, tak měníme pagery za lepší techniku,“ řekl zástupce šéfa ústeckých strážníků Jan Novotný.

Nově ústečtí strážníci testují tzv. SOS tlačítko. To má několik funkcí například GPS lokátor, monitor polohy a pohybu, zabudovanou SIM kartu a také SOS tlačítko.

„O člověku, který trpí třeba Alzheimerovou chorobou, máme přehled jak doma, tak i venku. Pokud někde upadne či se někde zapomene, tak my se s ním můžeme na dálku spojit a zjistit, co se děje. Případně, když se nebude ozývat, tak hned na určené místo pošleme hlídku. Díky GPS dokážeme takovou osobu lokalizovat na 1,5 metru,“ doplnil Novotný.

Ústečtí strážníci zatím disponují deseti SOS tlačítky. Pokud se systém osvědčí, tak mezi seniory rozdají další přístroje.

Hasiči - ilustrační foto
Hasičům z Háje pomůže každý hlas, peníze by šly na vybavení