Děsivý životní příběh Romana Postla se začal rozvíjet už v roce 1998, kdy jako 29letý poslal na onen svět první ze svých obětí. V nočním podniku v Oseku při vzájemné potyčce kvůli dívce postřelil vyhazovače. Poté, co se muž z ochranky podniku zraněný skácel na zem, vystřílel do něj agresor ještě celý zbytek zásobníku. Odseděl si za to 10 let. Nikdo netušil, že to horší teprve přijde.

Podle příbuzných a známých to za mlada býval milý hoch. Pak ho ale pokazily drogy a alkohol. Když byl Postl za první vraždu po deseti letech propuštěn na jaře v roce 2008 na podmínku z vězení, zůstával pod kontrolou probační služby. Musel se pravidelně hlásit každých čtrnáct dnů.

Čchü Liang Čang v roce 1999 rozsekal své oběti sekyrkou v děčínské čínské restauraci, dnes je tu kavárna.
Brutální devadesátky: Rodinu šéfa děčínské „číny“ rozsekal pomocný kuchař

Protože s ním nebyly žádné potíže a měl stálý příjem, bylo mu od června nařízeno docházet na probační a mediační službu jenom jednou za dva měsíce. „Nebyl s ním problém. Měl zázemí, jako invalidní důchodce také stálý příjem. Kromě toho si našel práci lakýrníka. Nebyl jediný signál, že by s ním nebylo něco v pořádku. O to více jsem byl překvapen, když jsem se dozvěděl, co následně spáchal,“ řekl Deníku pár dnů po sériových vraždách Emil Fleischmann z Probační a mediační služby České republiky v Teplicích.

Celník v Cínovci

Roman Postl pocházel z malé obce Probošov u Teplic. Absolvent průmyslové školy pracoval v 90. letech jako celník v Cínovci. Pak ale z celnice odešel a začal se živit vším možným. Měl například dovážet auta z Německa. Čím dál tím více se u něj projevovaly zdravotní problémy se štítnou žlázou. Velké bolesti tlumil morfiem, které si sháněl načerno. Vražedné sklony získával až pod vlivem návykových látek. Když se opil, neměl problém s tím, aby se porval. Situace na diskotéce v Oseku tehdy ukázala, že se nebrání ani stisknout spoušť. Abstinovat dlouho nedokázal.

Zdravotní problémy se štítnou žlázou nastaly i po propuštění z věznice. Opět si ulevoval morfinem v kombinaci s dalšími drogami. Na veřejnosti to ale neměl dávat znát, ulevoval si vždy v osamění. Dávky si pak začal zvyšovat, což mělo ničivý dopad na jeho psychiku. Během prázdnin roku 2008 se seznámil se svým komplicem Davidem Černým. Právě od něj měl dostávat všechny drogy. V srpnu si pak Postl pořídil na černém trhu za pět tisíc korun revolver.

Krajský státní zástupce Radim Kadlček (vlevo) a jeho náměstek Dan Anděl.
Státní zástupci: Vraždy teď mají jiné motivy než v 90. letech. Jsou i náhodné

Přišlo osudové září. Postl s Černým začali realizovat své hrůzné plány, na kterých se domluvili při jednom drogovém dýchánku v Teplicích. Naplánovali si, že na silnici přepadnou nějakého řidiče, který jim zrovna přijde pod ruku. Podle policie, která následně celou sérii vražd řešila, na to měli vymyšlený plán.

Prvního zářijového dne zaparkovali u výpadovky z Teplic na Prahu. Předstírali, že má jejich auto poruchu. S nabídkou pomoci tehdy u nich zastavil nic netušící teplický podnikatel Karel Diviš. Když dvojice zjistila, že muž v autě u sebe nemá žádnou hotovost, pouze kreditní karty, následovalo něco nečekaného. Postl ho chladnokrevně střelil do hlavy, Diviš na místě zemřel.

Vražda čerpadláře

O den později, 2. září, zavraždil Postl mladého čerpadláře v Ústí nad Labem. Opět kvůli „malichernosti“, která narkomana pod vlivem drog vytočila. Nedostal od něj tržbu, kterou po něm chtěl. Dvacetiletý mladík, který byl na pumpě na brigádě, neměl šanci přežít.

Ve vražedné sérii Postl se svým kumpánem pokračovali hned další den, 3. září. Opět chtěli peníze. Pro přepadení si vybrali hernu Las Vegas v Chomutově, kde ale opět narazili na odpor, který Postl přímo nesnášel. Posilněný pervitinem tam nakonec zastřelil vietnamského barmana. Černý na něj čekal v nastartovaném autě na nedalekém parkovišti. Aby zahladil stopy, Postl hernu podpálil.

Václav Kabátník z ústecké policie.
K domácímu násilí dochází průřezově celou společností, říká policista z Ústí

Svědek tehdy přivolal policisty a ukázal jim, kudy pachatel utekl. Při pronásledování došlo v ulicích Chomutova na vzájemnou střelbu. Jeden muž z policejní hlídky od Postla dostal smrtící zásah do srdce. I pachatel zůstal po svištění kulek postřelený. Zemřel po pěti dnech v nemocnici. Ještě předtím se ale k vražedné sérii pod tíhou důkazů přiznal. Jeho komplice policie zadržela. Od soudu dostal v roce 2010 souhrnný trest 19 let ve vězení.