V sobotu odpoledne při slavnostním ceremoniálu požehnal Seumeho kapli administrátor Římskokatolické farnosti P. Mgr. Jan Blaha. Připomněl, že kaple se nachází na místě bývalého hřbitova a že bychom si měli vážit dědictví, které nám zanechali naši předkové a zachovat ho pro generace příští. Právě pro ně je určen i vzkaz o tom, jak se v Teplicích žije, který byl při rekonstrukci umístěn v kopuli kaple.

Barokní kapli Nalezení Sv. Kříže převzalo Statutární město Teplice od církve do svého majetku v roce 2009. Letos byla kaple v měsících květen až září nákladem 4 649 981 Kč rekonstruována. Obnovena byla fasáda a střecha a provedeno odvodnění kaple. Kaple je zapsána v seznamu kulturních památek a město obdrželo na její opravu dotaci 400 000 korun od Ministerstva kultury. „Kaple je památkově chráněný objekt a bude součástí teplické knihovny. Je to krásné komorní prostředí pro pořádání malých koncertů a akcí pro veřejnost," uvedl primátor Jaroslav Kubera.

Kaple má úžasnou akustiku, jak ostatně na místě předvedli členové vokálně-instrumentálního hudebního souboru Collegium hortensis.

Setkání v Seumeho kapli zakončili dělostřelci čestnou salvou. (ot)