Letošní silvestr proběhne za nouzového stavu a v nejvyšším stupni PES. Od 21 hodin platí zákaz vycházení a hygienici by pokud možno nechtěli vidět ani večírky přátel a známých v domácnostech. Tomu, že by se veselí z ulic přesunulo do obývacích pokojů, nic moc nenasvědčuje. Potvrzuje to i Pavel Sajbot, který provozuje v kraji několik obchodů s párty zbožím a agenturu na pořádání dětských i dospělých oslav.

„Letošní rok se výrazně liší od toho loňského, zájem o naše služby je menší, a to v desítkách procent,“ potvrzuje Sajbot. Podle něho nálada slavit mezi lidmi není. „Nepřijde mi, že by lidé plánovali oslavy z ulic a restaurací revanšovat domácími večírky. Ten zájem nepozorujeme, spíše naopak,“ doplňuje.

Zámeček Hliňany.
Kam s nakaženými bezdomovci? Nad Hliňany visí otazník

Velká část silvestrovských oslav probíhá tradičně v restauračních zařízeních. Ty jsou nyní zavřené. Podniky, které provozují výdejní okénka, se někde rozhodly připravit silvestrovské menu, které si mohou lidé během dne odnést domů. Jirkovská kavárna Topofka vsadila na sladkou tečku za kyselým rokem. Můžete si odnést domů krabičku designových dortů. Hospůdka Lubina v Teplicích zase nabídne retro v podobě knedlíků ve vajíčku, kuřecího plátku s broskví nebo šunkofleků s okurkou. Někteří lidé si zase nechají poskládat piknikový koš a vyrazí do přírody.

„Máme psa a chceme utéct někam na hory před petardami. Takže máme objednávku z našeho oblíbeného bistra na chleby s pomazánkami, sladké a slané šátečky a sníme to někde na skále nebo výletním místu v Krušných horách. Počasí má být teplé,“ těší se Magdalena Plotnárková z Chomutova.

Výbuchy by mohly být slyšet letos méně. Města se rozhodla ohňostroje nepořádat. Výjimkou je pouze Most. Ohnivou podívanou nabídne Hněvín, kam se ohňostroj přesunul z centra. Město zároveň žádá obyvatele, aby se neshromažďovali a pokud možno si našli osamocené místo ke sledování.

(Z)hubněte s Deníkem. Poradíme vám, jak na to.
Předsevzetí 2021: Nový seriál Deníku změní váš život!

„Odpočet i hudba k ohňostroji bude vysílána on-line na Facebooku a webových stránkách města Mostu, stejně tak vstup s moderátorem Petrem Říbalem,“ připomíná mluvčí magistrátu Klára Vydrová.

Pohotovost budou mít stejně jako každý rok i policisté, kteří budou silvestrovské dění standardně monitorovat, a také hasiči. Na služebnách se menší oslavy konat zřejmě budou. „Alkohol je ale samozřejmě při oslavách příchodu nového roku tabu. Toleruje se symbolický přípitek dětským šampaňským,“ poznamenává mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan.