Díky mrazivému počasí posledních dní mohou provozovatelé sjezdovky uměle zasněžovat. Především by ale uvítali, kdyby sněžilo. Podle meteorologů ale do konce týdne nelze v Ústeckém kraji s výraznějšími srážkami počítat.

V lyžařském areálu na Telnici jsou v provozu vleky Meva I, Meva II a Rudný, lyžuje se na svazích Meva, Macháček a Nová. Od soboty má být v provozu také Cvičná louka a poprvé v letošní sezoně Slalomák.

„Neustále nám nesněží, zasněžujeme technickým sněhem. Od středy jezdí Hrobská sjezdovka, pokoušíme se zasněžovat Slalomák. Potřebovali bychom přírodní sníh, ale bohužel není ani vločka," uvedla Pavla Tvrdíková ze skiareálu Bouřňák na Teplicku. Kvůli nedostatku sněhu zatím nelze upravovat běžecké stopy. „Běžkovat se dá, ale pro stroje na úpravu stop je málo sněhu," řekla Tvrdíková.

ČP VE SKIALPINISMU
V sobotu 19.1 se i přes nepříznivé sněhové podmínky uskuteční 1. závod Českého poháru ve skialpinismu v sezoně 2013. Závod je kvalifikací na mistrovství světa. Závod není jen pro profesionály, ale i pro amatéry, kteří by se rádi porovnali s těmi nejlepšími českými závodníky. Více informací o závodu se dozvíte na www.skialpnadhrobem.cz.

Podobně je tomu na Klínech na Mostecku. V provozu je tu lanovka a Centrální sjezdovka. „Ostatní sjezdovky dosněžujeme," řekl Tomáš Holub ze Sportareálu Klíny.

V sobotu už by měla být zasněžená i sjezdovka Kotva, konat se na ní ale budou dětské lyžařské závody AMER Sports Cup. Pak už bude přístupná veřejnosti.

Výraznější sněžení by do severních Čech mohlo přijít začátkem příštího týdne. „Do konce tohoto týdne ale žádné výraznější srážky nebudou, a to ani na horách," informoval meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí Martin Novák.

Autor: ČTK, Redakce