„Náš útvar ve středu prováděl úkony v trestním řízení ve věci podezření z korupčního jednání ve fotbalovém prostředí. Jde o možné ovlivňování zápasů v různých fotbalových soutěží. Ovlivňování výsledků souvisí se sázkami hráčů," uvedl ve středu večer mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.  Více informací policie poskytne ve čtvrtek.

Hráči z Teplic u výslechu

Údajně se ze severních Čech jedná o celky z Ústí, Mostu, Teplic a Roudnice. Na dotaz, zda se vyšetřování týká těchto fotbalových klubů, Ibehej odpověděl: „Týká se to celé republiky. Policejní operace je na počátku, nebudeme proto více specifikovat."

Zdroje blízké FK Teplice potvrdily, že u policejního výslechu měl být údajně Egon Vůch a Karel Kodeš, hráči juniorské ligy. Nebyli ovšem předvolaní jako podezřelí, ale jako svědci. Mluvčí teplického klubu Martin Kovařík skutečnost nepotvrdil, ani nevyvrátil. Kvůli nedostatku informací, nechtěl nic ve středu navečer komentovat.

Pokud by se prokázalo, že jsou v korupci namočení i tepličtí fotbalisté, mělo by to vážný dopad na celý klub. Jednalo by se totiž o porušení etického kodexu FK Teplice a předseda představenstva klubu Pavel Šedlbauer už několikrát prohlásil, že v tom případě by to znamenalo konec podpory sklářského giganta AGC, většinového vlastníka klubu.

Roudnice postrádá čtyři hráče

V Roudnici, která v loňské sezóně byla farmou prvoligových Teplic, se ve středu hrál zápas ČFL s Převýšovem. K utkání bez omluvy nenastoupili 4 hráči. „Nepřišli na zápas, neberou telefon.  Nemáme moc jasno," řekl Deníku předseda klubu Pavel Dohnal. „Jde o Ondřeje Bíra, Martina Macháčka, Vítězslava Brožíka a Jaroslava Chalupu," upřesnil jména absentérů trenér Pavel Janeček.

„Nic konkrétního ale o této kauze nevíme. Až dostaneme informace, vydáme oficiální prohlášení," doplnil předseda SK Roudnice n. L. Pavel Dohnal.

Celek FK Ústí jakoukoliv spojitost s korupční kauzou důrazně odmítá. „Jsme absolutně čistí," prohlásil člen představenstva FK Ústí Jiří Dušek.

Jeho vyjádření podpořil trenér A týmu Lukáš Přerost, který dříve působil i v Teplicích. „Všichni byli ve středu na tréninku, žádný hráč nebyl na výslechu," uvedl Přerost.

Ani vedení mosteckého klubu neví podle sportovního ředitele klubu Antona Stehlíka nic o tom, že by do korupční aféry měli být zapleteni i jejich fotbalisté.