U vchodu vlaje černý prapor, na zemi hoří desítky svíček a kolem nich fotografie a plyšáci od spolužáků. Škola v Buzulucké ulici v Teplicích truchlí. Elišku, jejich spolužačku, zavraždil v sobotu čtrnáctiletý vrah. Taky jejich spolužák.

„Byla to taková mladá holka a tak krásný život měla před sebou. Je mi to hrozně líto," říká třináctiletá Alenka. Papírovým kapesníkem si utírá slzy. „Potkávali jsme se tady na chodbě, nikdy by mě nenapadlo, že se něco takového stane," povzdychne si a skloní se ke svíčkám.

„Boží mlýny melou, neboj. Bude se smažit v pekle," snažila se jí uklidnit kamarádka. Myslí tím Daniela. Ten svou 15letou přítelkyni zavedl na chatu rodičů v zahrádkářské kolonii u lesoparku v Řetenicích a pravděpodobně ubodal. Dívčino tělo našla Danielova matka. Elišce už nebylo pomoci.

„Byla skvělá, její smích rozesmál všechny okolo ní, pořád nemůžu uvěřit tomu, že už tu není," říká Domisha.

Vzkazy pro zavražděnou dívku

Spolužáci mrtvé Elišce už od neděle píšou dojemné vzkazy i prostřednictvím facebookových stránek. Jsou jich tam desítky. „Ani v nejhorším snu si nedovedu představit bolest, bezmoc, zoufalství a prázdnotu, kterou teď celá rodina Elišky prožívá, myslíme na vás a přejeme hodně sil na zvládnutí nastávajících dnů," napsala do pomyslné smuteční knihy Kateřina.

„Nikdo normální nepochopí co se stalo… Každý normální člověk je vychovávaný s úctou k životu. Nikdo nemá právo život vzít," píše například Soňa.

Kromě vzpomínání na ubodanou školačku nechybí ale ani výhrůžky Danielovi, který měl dívku zavraždit.

Mrtvá u sebe neměla žádné doklady, což práci kriminalistů značně zkomplikovalo. Přesto je postupně získávané stopy a indicie dovedly k pravděpodobnému pachateli, nezletilému místnímu chlapci. Protože není kvůli věku trestně odpovědný, skončil pod dozorem v diagnostickém ústavu Boletice.

Za tři roky se ale dostane ven a bude mít čistý trestní rejstřík.

Připravuje se pohřeb

Smrt dcery její matku zastihla v období po návratu z porodnice, kde před třemi týdny přivedla na svět svoji další dceru Michalu.

Rodina v úterý večer ještě netušila, kdy bude pohřeb Elišky. Domlouvat ho mají až v těchto dnech, čekají na vydání těla od policie. Zpřístupnit by pohřeb  chtěli všem, kterým na usměvavé dívce záleželo a chtěli by Elišce dát poslední sbohem.

A právě kvůli pohřbu jsou také další emotivní diskuze a nejasnosti. „Zřídili jsme účet Eliška, číslo je 4262600389/0800. Zájemci tam mohou přispět na pohřeb a hrob," řekl pro Blesk.cz dívčin strýc Evžen M. Když se pak ale od redakce dozvěděl, že na Facebooku na pohřeb sháněla peníze i Eliščina matka Ivana, rozladilo ho to. „Chtěli bychom se od ní distancovat," řekl s tím, že matka s Eliškou nežila a nevychovávala ji.

Pestrá minulost dotyčného

Nezletilý vrah skončil ve výchovném ústavu v Děčíně Boleticích. Kvůli věku pachatele platí na případ informační embargo, přesto na veřejnost pronikly zprávy, že školák má na svědomí už v minulosti pokus o vraždu. Loni 15. května strčil kamaráda, se kterým vlezli do opuštěného domu v centru Teplic a začali se hádat kvůli dívce, do zad a srazil ho ze třetího patra. Chlapec padal 12 metrů až do suterénu, zraněného ho nechal Daniel ležet v šachtě. Krajské státní zastupitelství případ řešilo jako ublížení na zdraví. Nedávno ho překvalifikovalo a před pár dny kvůli nízkému věku pachatele odložilo.

„Návrh na uložení opatření vůči nezletilému pachateli jsme předali příslušnému Okresnímu státnímu zastupitelství v Teplicích," řekl v úterý krajský státní zástupce Jan Jakovec.

Rok před tím se s partou kamarádů Daniel vloupal do zavřené diskotéky Unico, kde ukradli alkohol, cigarety a džusy a interiér postříkali vodou z hasičské hadice. V lednu 2015 za to u teplického soudu dostali napomenutí s výstrahou. Vedoucí oddělení sociálně právní ochrany dětí, které se problémovými dětmi zabývá, Martina Fialová, se k případu odmítla vyjádřit s odkazem na nezletilost mladíka.

Podle nezávislých odborníků přitom tento orgán teplického magistrátu mohl požádat o předběžné opatření a nařídit ochrannou výchovu nezletilého recidivisty v uzavřeném zařízení. Vraždě školačky se tak nejspíš dalo předejít. Průtahy úředníků i orgánů činných v trestním řízení tak vedly až k tragédii.

Pohřeb Elišky by měl být v Duchcově.

Pod čarou (upřesnění):
V tištěné verzi středečního Deníku jsme ohledně nemilé události, která svým dopadem zasáhla také školu v Buzulucké ulici, nepřesně uvedli, že škola o tom, co se stalo o víkendu, informovala žáky hned v pondělí plošně rozhlasem. V této souvislosti je ale zpětně potřeba upřesnit, i vůči škole, že o celé události pedagogové informovali žáky osobně v jednotlivých třídách, a to vždy s uváženým přihlédnutím k věku dětí. Rozhlasem pak byla slovně vyhlášena pouze symbolická minuta ticha. Škola tak k celé události přistoupila velmi citlivě. A za vzniklou nepřesnost se redakce Deníku omlouvá.