Co by tedy vlastně výbava malého školáčka měla obsahovat? Bez čeho se neobejde? A podle čeho jednotlivé věci vybírat?
Aktovka nebo batoh?
Pro prvňáčka je školní aktovka nebo batoh většinou dost zásadní věc. Je proto důležité vybrat správně. Možná už jste tak učinili dříve, ale třeba jste se rozhodli nakoupit až na poslední chvíli, protože právě nyní se v obchodech objeví obrovská nabídka a spousta slev.
Pokud vás tedy výběr ještě čeká, pak se určitě vyplatí vzít budoucího prvňáčka s sebou a je-li to jen trochu možné, vyhovět jeho přání a představám. Je jisté, že ne vždy to jde, ale pak je fajn domluvit se na určitém kompromisu, který bude přijatelný pro vás i pro vaše dítě. Čeká ho totiž velmi důležitá životní změna, která by měla probíhat v co největší pohodě. A třeba k tomu přispěje právě ta vysněná aktovka či batoh, který si vezme poprvé do školy.
Penál
Do aktovky patří samozřejmě penál. I ten by se měl dítěti líbit, ale samozřejmě musí také splňovat určitá kritéria. Můžete pořídit klasický, doplněný o odklápěcí část pro pastelky, dvou či vícepatrový, anebo také školní pouzdro. Pro prvňáčka je vhodné zvolit takový penál, který bude přehledný a vejde se mu do něj vše, co bude potřebovat. A máte-li vybráno, pak můžete přejít k nákupu psacích potřeb.
Psací potřeby
Co tedy do penálu? Určitě pastelky – rozhodně vybírejte nelámavé (jsou sice dražší, ale zase něco vydrží) a nejlépe trojhranné (lépe se dítěti drží), dále pak tužky (platí stejné pravidlo jako u pastelek), ořezávátko, gumu, nůžky (zpravidla s kulatou špičkou), pravítko (20 cm) a samozřejmě také pero. S jeho koupí ale nespěchejte, protože děti zpočátku stejně píší tužkou. Ve škole vám pak možná doporučí konkrétní typ. Pokud ne, tak zkuste vybírat s prvňáčkem – měl by si ho vyzkoušet do ruky. Někdy budete muset otestovat více výrobků, než se trefíte do toho správného.
Možná vás ještě napadly fixy, ale pozor, ne ve všech školách jsou povoleny.
Obvyklé potřeby na výtvarnou výchovu
Mezi obvyklé potřeby na výtvarnou výchovu, popřípadě pracovní činnosti patří: vodové barvy, tempery, voskovky, školní křídy (ne na tabuli, ale na kreslení), plastelína (někdy i krabička, do které se pak vkládá) a deska na modelování, lepidlo, kelímek na vodu, štětce (většinou se opět vyžadují konkrétní: například dva kulaté a dva ploché a k tomu ještě s určitým číslem) a zástěra. Praktické je uložit všechny potřeby do kufříku, který samozřejmě dítěti označíte či podepíšete.
V PAPÍRNICTVÍCH je nyní rušno. Na odbyt tady jdou především školní pomůcky. Další potřeby
Vhodné jsou desky, respektive školní boxy na učebnice a sešity velikost A4 a A5. Jen zkontrolujte, zda se vám vejdou do aktovky (batohu), respektive před koupí aktovky či batohu vyzkoušejte, že se vám tam desky vejdou.
Potřebovat budete i obaly na sešity a knihy. Určitě to budou A4 a A5, také obal na notýsek. To ale asi nebude vše, protože se zřejmě objeví atypická velikost učebnice, na kterou budete muset dokoupit obal zvlášť (dobré jsou ty šířkově nastavitelné).
Dále to bude pytel na přezůvky (mají-li děti ve škole skříňky, tak je většinou už ani nepotřebují).
Praktická je i krabička na svačinu, popřípadě láhev na pití, která neteče (na to pozor, jinak budete neustále řešit mokré věci v aktovce).
Vaše dítě bude také potřebovat ručník a zřejmě i látkový ubrousek na svačinu, papírové kapesníky a toaletní papír.
Dalšími pomůckami jsou desky na čísla, písmena a desku, kam z písmen skládají slova.
Za školní pomůcky pro své dítě obvykle rodiče utratí okolo 2 500 korun.
Vybírejte s ohledem na přání dítěte
Co se týká výběru konkrétních značek, není třeba kupovat nejdražší věci. Na druhou stranu například u tužek a pastelek se vyplatí připlatit za kvalitu (tužky a pastelky, které se neustále lámou, stejně nakonec vyhodíte).
Při výběru zkuste co nejvíce respektovat přání dítěte, čímž je myšlena hlavně volba obrázku na deskách a podobně. Uděláte mu tím radost. Samozřejmě ne vše lze koupit podle něj, ale kompromis je vždy možný.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Orientační ceny:

- školní batoh s různými motivy (Spider-man, Minnie Mouse, Hello Kitty apod.) – 700 – 1 200 Kč
- školní penál plný – 280 Kč
- školní sešity (různé druhy) – 65 Kč
- sada obalů pro I. stupeň – 36 Kč
- pastelky Koh-i-noor Progresso – 66 Kč
- voskové pastelky Koh-i-noor – od 10 do 40 Kč (podle počtu)
- trojhranné tužky Kores (3 ks) – 36 Kč
- grafitové trojhranné tužky Koh-i-noor (3 ks) – 10 Kč
- ořezávátko Maped – 12 Kč
- barevná školní křída Koh-i-noor (12 ks) – 30 Kč
- sáček na cvičky s různými motivy – 130 Kč
- box na sešity A4 a A5 – 55 –  80 Kč
- box na svačinu – 31 – 85 Kč
- láhev na pití – 100 Kč
- dětský kufřík s různými motivy – 200 Kč
- vodové barvy – 35 Kč
- temperové barvy (6 ks) – 50 Kč
- plastelína Koh-i-noor (200 g) – 17 Kč
- štětce různé velikosti – 18 Kč
- sada pravítek Koh-i-noor – 35 – 42 Kč
- kovové kružítko Maped (samostatné či pětidílné)– 25 – 60 Kč
- desky na abecedu – 36 Kč
- dětská zástěra Flexi – 160 Kč