Díky moderní technice si teď mohou například až na sto metrů přiblížit a přečíst espézetku auta řidiče, který porušil předpisy, nebo identifikovat zloděje či zasáhnout proti sběračům železa. „Výměna starého kamerového systému, který byl už za zenitem, souvisela i s přestěhováním služby na novou adresu. Starých kamer bylo devět, nových je o pět více. Na webu máme vyjmenované ulice, na které kamery cílí. Z našeho pohledu jsou to zájmové lokality a jejich výběr jsme diskutovali s Policií ČR," řekl velitel Městské policie Duchcov Josef Hulín.

Nový kamerový systém stál město asi 1,5 milionů korun. Podle Hulína jde o nejmodernější techniku v okrese. Kamery jsou většinou umístěné na sloupech veřejného osvětlení a fungují 24 hodin denně. „Jde o digitální kamery a přenos dat je bezdrátový. Ovládání kamer je jednoduché, rychlé a výrazně přátelštější než u minulého systému," dodal Hulín.

U MP Duchcov to není jediná změna za poslední dobu. Od nového roku tam zrušili civilní místa obsluhy kamerového systému. Tuto práci teď dělají sami strážníci. Vždy dvě hodiny z dvanáctihodinové šichty stráví v pohledovém centru, zbytek pracovní doby jsou v terénu. „Vidím v tom přínos. Strážníci se pohybují v terénu, znají prostředí a lidi a to i ty problémové. Když zjistí přes kamery nějaké zvláštní chování, tak jsou schopni lépe vyhodnotit, zda jde tzv. o známou firmu, která má větší sklony páchat nějakou protizákonnou činnost nebo ne," sdělil velitel Hulín.

Dobré zkušenosti s kamerovým systémem mají i v Dubí. Používají ho tam asi 15 let a každý rok dle možností rozpočtu ho rozšiřují a vylepšují. „Je to vítaný pomocník. Za tu dobu nám pomohl vyřešit nespočet drobných majetkových deliktů či narušování veřejného pořádku," řekl velitel MP Dubí Tomáš Pykal.

Kamery strážníků najdete i v lázeňských Teplicích, Bílině či Krupce. (kos)