Uzeniny vedou

Podle Milana Nemravy, pod jehož odborným dohledem raut vznikal, Češi ale, stejně jako v minulosti, dávají přednost uzeninám. „Ač to zákazníci neradi přiznávají, stejně sáhnou nejčastěji po anglické slanině a šunce. Přitom i podoba rautových stolů podléhá módním trendům a už dávno se na nich uplatňují zásady zdravé výživy. Například se v daleko větším množství servíruje ovoce a zelenina v podobě salátů, které opravdu jdou na odbyt,“ konstatuje známý teplický hoteliér.

Vyřádí se

Dnes vychovává v hotelové škole své nástupce a zdůrazňuje, že skutečný Mistr kuchař se na rautovém stole doslova „vyřádí.“ „Rozhodně si nenechá ujít přípravu lahůdek z rybího masa, protože ty jen tak někdo neumí. Rybí výrobky musí být doplňkem každého pořádného rautu,“ tvrdí Nemrava, který rovněž působí ve funkci předsedy krajské sekce Asociace hotelů a restaurací.
Sýry nemohly chybět
Rautový stůl v teplické hotelové škole, která si u příležitosti Gastrodnu připomněla 35. výročí svého založení, nabízel například závitek ze zauzeného lososa na pomerančích plněný sýrem mascarpone, jehož chuť připomíná lučinu. Na druhé straně si skutečný gurmet mohl nabídnout například kuličky z nivy či vybrat z rozsáhlého sortimentu francouzských a uzených sýrů.
Jak pro ČTK uvedl vicemistr České republiky v přípravě rautu Roman Rumler: „Co jsem se učil v mládí, dnes už neplatí. Stále přichází něco nového.“