Žalobce však proti tomu podal stížnost, proto obvinění ve vazbě zůstali. Řekl to ve středu předseda Okresního soudu v Teplicích Roman Dobeš. Rozhodne krajský soud, který je po předchozí stížnosti státního zástupce do vazby poslal. Policie kvalifikovala napadení jako pokus o těžké ublížení na zdraví.

Vazbu krajský soud po stížnosti státního zástupce uvalil na tři z pěti obviněných ve věku 16 až 44 let. „Soudce rozhodl o tom, že se propouštějí z vazby. Ale státní zástupce si podal stížnost, která má odkladný účinek," uvedl Dobeš.

Okresní soud o vazbě rozhodoval 23. května, nakonec dal před vazbou přednost dohledu probační a mediační služby. Krajský soud je potom po stížnosti žalobce do vazby poslal. „Během té doby, od poloviny května, kdy čin spáchali, do 11. července, kdy je krajský soud poslal do vazby, vedli řádný život, dobrovolně docházeli na probační a mediační službu a žádnou trestnou činnost nepáchali," řekl serveru iDnes teplický soudce Martin Parolek, který případ řešil. Útočníci podle policie napadli mladý manželský pár v noci na 18. května, když se vracel z diskotéky. Ženu prý povalili na zem, kopali a bili pěstmi. Za pokus o těžké ublížení na zdraví by čtyřem dospělým obviněným hrozilo až deset let vězení.

Květnové napadení rozpoutalo v devítitisícovém městě protiromské nepokoje. Při největším z nich v červnu demonstrovalo několik stovek lidí svolaných Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), akce vyústila až ve střety s policií. Zakročila proti demonstrantům vodním dělem a slzným plynem. Celkem už městem prošly čtyři protestní pochody, DSSS tam chystá ještě na 12. října předvolební mítink.

(čtk)