"Nelíbí se nám způsob, jakým bylo výběrové řízení vedeno," řekla ČTK iniciátorka petice Zdeňka Hošková, soudkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem. Prohlášení podle ní podepsalo už několik desítek soudců jak z krajského soudu, tak z okresních soudů na severu Čech. Dopis chtějí odeslat ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO) do konce tohoto týdne. "Uvidíme, co to přinese, ale cítili jsme potřebu se proti výběrovému řízení ohradit," řekla Hošková.

Nespokojeným soudcům se nelíbí údajná zjevná neobjektivnost výběru a předem určená diskriminace některých účastníků výběrového řízení. První náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová, které předsedala výběrové komisi, totiž dopředu avizovala otevření krajských soudů i lidem, kteří u nich dosud nepracovali.
"Domníváme se, že zcela v rozporu se zásadou objektivity a transparentnosti bylo předem zadáno výběrové komisi, že vítězem výběrového řízení nemůže být soudce z příslušného soudu, čímž byli předem diskriminováni dva z kandidátů, a to JUDr. Iveta Hendrychová a Mgr. Ondřej Peřich, kteří, jako dosavadní místopředsedové Krajského soudu v Ústí nad Labem, jsou detailně seznámeni s chodem soudu, s jeho řízením na jednotlivých úsecích a mají zkušenosti s vedením jak samotného Krajského soudu v Ústí nad Labem (včetně pobočky v Liberci), tak i jednotlivých okresních soudů," píše se v dokumentu. Vedle Hendrychové a Peřicha se výběrového řízení účastnil ještě soudce Okresního soudu v Teplicích Miroslav Čapek.

Petice poukazuje i na spojení Marvanové s kárně i trestně stíhaným soudcem ústeckého krajského soudu René Příhodou, který je dočasně zproštěn funkce. Marvanová ho zastupovala ve stížnostním řízení před Ústavním soudem právě proti současnému vedení Krajského soudu v Ústí nad Labem.
Marvanová pro server ceska-justice.cz reagovala slovy, že "dopisu nerozumí, protože proběhlo řádné a transparentní výběrové řízení dle pravidel".
Předsedy krajských soudců jmenuje na návrh ministra spravedlnosti prezident republiky. Ministryně Válková zatím neoznámila, kdy jméno nového předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem hlavě státu nabídne. Dosavadnímu ústeckému předsedovi Milanu Kohoutkovi mandát vyprší v září. Jeho nástupce by v sedmiletém funkčním období měl kromě jiného řešit stěhování krajského soudu do nového justičního paláce, který má být v Ústí nad Labem vybudován za 850 milionů Kč. Jeho otevření je plánováno na rok 2018.