Krajský soud představuje personálně nejen ústecký krajský soud, ale také jeho velká pobočka v Liberci. Na okresních soudech chybělo začátkem roku 5 soudců, na krajském soudu do plného stavu chybělo k tomuto datu 17 soudců.

„Pro nás je nezbytné doplnit mezery po soudcích, kteří odcházejí," uvedl k současné situaci předseda ústeckého krajského soudu Milan Kohoutek.

Další navýšení počtu soudců krajský soud po ministerstvu spravedlnosti nepožaduje, protože pokud s novými soudci nejsou navýšeny zároveň počty administrativních pracovníků, nemělo by navýšení počtu soudců dostatečný efekt. Bez navýšení počtu administrativních pracovníků k urychlení vyřizování věcí u soudu nedojde.

„Uvítali bychom od ministerstva peníze na další asistenty soudců ke zrychlení práce. Jeden asistent pracuje pro tři až čtyři soudce," dodal Kohoutek.

Na krajském soudu je k 1. lednu zaměstnáno 29 asistentů a u všech okresních soudů na severu Čech 28 asistentů.

Soudců je méně

Ačkoliv je evidováno na okresních soudech a na krajském soudu 368 soudců, ve skutečnosti chybělo 17 soudců v souvislosti s mateřskou dovolenou. Jeden soudce krajského soudu je postaven mimo službu a další tři soudci jsou dočasně zproštěni výkonu funkce soudce u okresních soudů.

Situace by byla ještě horší, kdyby u soudů nepracovali také důchodci. Celkem 19 soudců v důchodu pracuje na okresních soudech a 9 na krajském soudu.

Kromě toho několik soudců sice již dosáhlo důchodového věku, ale zatím do důchodu nešli a soudí dál. U krajského soudu jde o 1 soudce a 5 u okresních soudů na severu Čech.

Z celkového počtu 368 evidovaných soudců je na severu Čech v talárech celkem 223 žen.

Pro chod administrativy na soudech jsou velmi důležití také vyšší soudní úředníci. Na okresních soudech bylo k prvnímu lednu zaměstnáno 108 vyšších soudních úředníků a na krajském soudu 35.

Pro další zrychlení práce soudů by bylo vhodné, aby ministerstvo spravedlnosti posílilo ještě peníze na plat administrativních pracovníků. Ale v době napjatého rozpočtu ministerstva spravedlnosti s tím lze těžko počítat. (ro)