Klienti z Háje jsou na spalničky náchylnější a to zejména z důvodu svých hlavních zdravotních problémů, kvůli kterým nemohli být v dětství očkovaní. Z kraje března evidovali hygienici na sedmdesát případů spalniček v Ústeckém kraji. Během léta statistiky vyskočily až na 305 zkoumaných případů, z toho, ale byly spalničky prokázány „jen" u 236 lidí. Zbytek sledovaných lidí trpěl jinými zdravotními neduhy, které svými příznaky připomínaly spalničky, ale nešlo o ně.

Podle hygieniků možná spalničky ještě neřekly poslední slovu. Živnou půdou pro ně budou kulturně-společenské akce, při kterých se na jednom místě kumuluje více lidí. Právě koncerty a divadelní představení s příchodem podzimu zintenzivní a spalničky šířící se kapénkami budou mít tak lepší podmínky k šíření. Méně ohrožené jsou podle krajského hygienika Josefa Trmala malé děti. Ty dostávají dvě očkovací dávky. Nejvíce ohroženi jsou naopak lidé narození v letech 1970 až 1980, kteří byli jen jednou očkovaní. „Právě v této věkové skupině bylo i nejvíce nemocných," doplnil krajský hygienik Josef Trmal. Virové infekční onemocnění přivezl do kraje turista z Indie. V Ústeckém kraji se běžně objeví jeden až dva případy spalniček za rok, v celém Česku je to 10 až 20 případů.

Onemocnění provází typická vyrážka, která se vyskytuje po celém těle. Česká republika patří mezi státy, které očkují proti této nemoci zdarma.

Mezi charakteristické projevy spalniček patří horečky, zánět spojivek, kašel a typická kožní vyrážka.

Povinně se očkuje už v dětství. „Dospělí, kteří nemají očkování v pořádku, si bohužel musí vakcínu vyžádat a zaplatit." Jedna vakcína stojí 600 až 700 korun. „To platí i pro cestující do zahraničí," dodal šéf krajských hygieniků.