Málokdo ví, že starý židovský hřbitov v Sobědruhách na Teplicku, ve kterém se pohřbívalo od roku 1669, patří ke kulturním památkám. Ale na pravidelnou údržbu nejsou peníze. Hroby proto zarůstají trávou a na některých místech ani nejsou vidět. Z vysoké trávy tahali brigádníci vše možné. Především pet lahve, které zde někdo vyhodil a kusy starého oblečení. Oplocení by přišlo na stovky tisíc korun. Ani ty ale místní židovská obec nemá.

Teď ale hřbitov alespoň na nějakou dobu opět „omládne". Židovská obec Teplice na začátek prázdnin připravila se zástupci Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V. z Brémech program společného česko německého workcampu Teplice Sobědruhy.

Akce se zúčastní třicítka mladých lidí ve věku od 16 do 21 let z každé strany hranice. Při práci na jednom z nejstarších židovských hřbitovů v Čechách mají mladí lidé příležitost pátrat po stopách minulosti a navíc si procvičit jazykové znalosti.

Židovský hřbitov v Sobědruhách byl jako mnoho dalších během 2. světové války nacisty zničen a od té doby zůstal neobnoven. „Cílem akce je navázání přátelských styků mezi mladými lidmi z obou stran hranice a současně chceme přispět k tomu, aby se tento objekt znovu stal kulturním a pamětním místem. Pro mladé brigádníky je připravena i řada akcí jako například výlety do Prahy, Terezína a Lidic," uvedl Oldřich Látal z teplické židovské obce.

Na místě jsme v minulých dnech zastihli jeho kolegu z teplické židovské obce Alexandra Leboviče. Právě probíhající brigádu si pochvaloval. „Je dobře, že ta stará tráva zmizí. Náhrobky budou zase vidět," podotkl.

Mladí brigádníci jsou ubytovaní na Panorámě. Němečtí hosté se učí také některá základní česká slovíčka. Jejich spolupracovníci, kteří se zapojili z české strany hranice, naopak pochytávají německou konverzaci. A nejde jen o práci.

„Už jsme si prohlédli město. Teplice jsou krásné. Především stará lázeňská část. Všude je uklizeno. Tedy až na tento hřbitov, ale to právě teď napravujeme," uvedl s úsměvem Marcel Hartz, který je koordinátorem projektu za německou stranu.(pem)