Mezi architektonickými skvosty, které se dostaly do výběru prestižní celorepublikové soutěže Stavba roku 2022, jsou pouze čtyři z Ústeckého kraje, z toho jsou ale hned dva z Chomutovska. Mezi kandidáty je nová chlouba Klášterce nad Ohří, kterou je kulturní centrum postavené v pasivním standardu, a také dům poblíž jirkovské radnice. Hlavního vítěze vyberou odborníci, veřejnost ale může do 12. října hlasovat pro svého favorita a zajistit mu zvláštní cenu. Zatímco některé z navržených staveb posbíraly už tisíce hlasů, architektonické klenoty na severu Čech místní lidé přehlížejí.

Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří vzniklo díky přestavbě šedesát let starého kulturáku. V jeho místě vyrostly moderní a vzdušné prostory pro knihovnu, sály, zkušebnu, knihkupectví, dětský koutek, celodenní kavárnu a tři další gastro provozy, takže se uvnitř mohou setkávat všechny generace. Veřejnost si centrum, které město postavilo za 188 milionů korun, rychle oblíbila.

Vizualizace lázeňského domu v Klášterci od trojice architektonických studií.
Horská idyla, hrázdění či moderna. Klášterec si vybírá velký lázeňský dům

„Nadčasová krása. Moc se mi líbí i zakomponování prvků ze starého kulturáku. Dřevěné prvky. Trochu nostalgie v novém, krásném projektu,“ vysekla poklonu na sociálních sítích Markéta Svobodová. „Famózní,“ ocenila také Michaela Lukschová. Ve veřejném hlasování architektonické soutěže mu ale lidé zatím přidělili jen něco málo přes dvě stě hlasů.

Ještě hůře je na tom dům v centru Jirkova, kde sídlí Komerční banka. V úterý měl pouhé čtyři hlasy. I v tomto případě se jedná o radikální přestavbu původní nevzhledné stavby v moderní budovu s výraznými střechami, fasádou s jemnozrnnou broušenou omítkou a prosklením. Uvnitř je pivnice s bankou a dalšími komerčními prostory a také byty. Náklady přesáhly 63 milionů korun. Cena se řadě Jirkovanů nelíbila a budovu přes její vysokou architektonickou kvalitu někteří dosud nedokázali přijmout.

Výhled z obýváku na Říp

V soutěži Stavba roku 2022 jsou za Ústecký kraj také další dva kandidáti: na cenu je navržená dostavba školní tělocvičny v Hrobě na Teplicku, která zatím obdržela kolem třiceti hlasů, a soběstačný dům ve Vědomicích na Litoměřicku, jehož si všimli jen dva hlasující. Vědomický dům má vlastní studnu s úpravnou vody, fotovoltaickou elektrárnu, a aby využil veškerý svůj potenciál, je řízený pomocí hydrometeorologické stanice, která pomáhá šetřit provozní náklady. Plusem navíc je, že mají jeho obyvatelé z obýváku výhled na legendární horu Říp.

Ilustrační foto
Pořád rostou! Košíky jsou plné, mění se ale skladba hub. Pozor na přemrznutí

O udělení titulu Stavba roku sice rozhodne odborná porota a sbor expertů, právě hlasy veřejnosti ale mají také svoji váhu. Určí totiž vítěze zvláštní ceny. „Hlasování veřejnosti má především výchovný a osvětový účinek. Snažíme se zapojit lidi, aby se začali zajímat o dobré stavitelství,” přiblížila ředitelka pořádající Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství Marie Špačková.

„Některé obce dokážou stavbám udělat neuvěřitelnou reklamu a nadchnout občany, aby hlasovali. V minulých letech se to povedlo v případě knihovny v Kardašově Řečici, pro kterou hlasovaly snad celé jižní Čechy, a pamatuji si také výcvikové centrum, pro něž hasiči nadchli kolegy z celé republiky,” doplnila Špačková.

Unikátní dokument

Do letošní soutěže bylo přihlášeno 79 staveb ze všech koutů České republiky, nominace byly vyhlášené začátkem září v Národním technickém muzeu. V soutěži je tradičně nejsilněji zastoupená Praha a Středočeský kraj, Ústecký kraj se blíží spíše chvostu tohoto žebříčku. Všechny stavby budou zahrnuté do unikátního filmového dokumentu, který má mapovat architekturu a stavitelství v celé zemi.

Stavby bude hodnotit odborná porota a sbor expertů. Slavnostní vyhlášení titulu je plánované na 13. října. Letošní ročník soutěže je jubilejní třicátý.