Od vstupu naší země do Evropské unie uplyne v květnu deset let. Zároveň se budou konat volby do Evropského parlamentu.

Vzhledem k oběma událostem proto nabízíme studentům škol atraktivní a pro jejich všeobecné vzdělání a mediální gramotnost nepochybně přínosnou možnost zapojit se do celostátní literární soutěže„Naše Evropa".

Je určena studentům středních škol v České republice a má přimět mladé lidi k úvahám o osobních ale i celospolečenských možnostech, které otevírá společná evropská politika.

Příspěvky budou hodnotit odborné poroty. Z okresních kol postoupí nejlepší autoři do krajů a závěrem do kola celostátního. Vítězové navštíví evropské institucev Bruselua veŠtrasburku.

Do organizování literární soutěže zapojí vydavatelství VLP, které má lokální redakce Deníků ve všech okresech v republice, více než 100 svých redaktorů a manažerů s cílem vytvořit účastníkům soutěže odborné zázemí pro průběžné konzultace.

Učitelům, kteří budou žákům pomáhat při zpracování témat, poskytne jako podklad „novinářskou kuchařku".

Komunikace se studenty bude probíhat i na Facebooku. Přihlášené práce bude vydavatelství publikovat na webu denik.cz a v novinách. Nejlepší příspěvky zveřejní na svém webu také EU.

Studenti si mohou zvolit libovolný literární žánr, od reportáže, úvahy či rozhovoru až po vyprávění, příběh nebo anketu. A to na některý z následujících námětů:

1. „V kůži europoslance"Co byste udělali / zařídili / změnili, pokud byste byli zvoleni do Evropského parlamentu? Co taková funkce obnáší? Jaké kompetence obsahuje? Co od europoslance čekají voliči?

2. Jak se (ne)známe.V unii je 28 zemí. Jaké stereotypy o nich dneska, 10 let po vstupu do EU, v České republice panují? A jací jsou jejich občané doopravdy? (Téma skýtá možnost uplatnit zkušenosti z výměnných studentských pobytů, vzájemných návštěv partnerských škol, ze sportovních soupeření apod.)

3. Evropané na Facebooku.Studenti zkusí navázat v angličtině (ev. jiném jazyce) přes facebook nebo twitter spojení se svými vrstevníky v unijní osmadvacítce a zjistit, co je spojuje, popřípadě čím žije evropská mládež jinde.

Poslouchají stejnou hudbu? Čtou stejné knihy? Chodí na stejné filmy? Jak a v čem se liší jejich vkus a způsob života?

4. Moje Evropa.Ve které členské zemi EU by mladí lidé chtěli žít a pracovat? Co tomu říkají doma? Jaké možnosti jim k tomu skýtá unijní politika? Co by na ní chtěli změnit?

Forma textů:maximálně dvě strany A4 ve formátu Word (.doc nebo .docx) a běžném typu písma.

Mimo soutěž:Dejme subsidiaritě přezdívku! Subsidiarita není sprosté slovo ani nakažlivá choroba. Slovem, které málokomu něco řekne, se rozumí základní pilíř unijní demokracie, podle něhož se rozhodování děje vždy na úrovni nejblíže občanům a „nahoru" se odevzdávají jen pravomoci, které nemohou být vyřešeny „dole". Dalo by se ale totéž vyjádřit jinak? Česky a srozumitelně?

Návrhy na přezdívku vyhodnotí čtenáři na webu. Vítězný návrh obdrží čestnou cenu.

Do soutěže se žáci škol budou mociod 5. března 2014přihlásit prostřednictvím formuláře umístěného nadenik.cz. Pro více informací k soutěži a případnou odbornou pomoc se neváhejte obrátit na redakci Teplického deníku,tel: 417553141.(re)