Primátor Jaroslav Kubera, když návrh vyhlášky omezující hazard v Teplicích přišel na pořad jednání, navrhl procedurálně to odložit s tím, že se k tomu zastupitelé vrátí na dalším jednání v dubnu. Jako důvod uvedl, že navržená vyhláška ze strany opozice je v připraveném znění „protizákonná". Město si totiž, jak řekl primátor, nechalo vyhotovit stanovisko ministerstva na takto připravenou vyhlášku, které bylo negativní.
Jak uvedl Kubera, vedení města má připraven svůj vlastní návrh na fungování hazardu ve městě, a právě ten chce předložit 17. dubna na dalším jednání zastupitelů. Jeho návrh byl odhlasován potřebnou většinou zastupitelů.

Ilustrační foto.Jakub Mráček (Volba PRO! Teplice) jako předkladatel tohoto bodu komentoval, že to co se odehrálo na toto téma na pátečním jednání zastupitelstva "bylo ze strany pana primátora zcela účelové s cílem otázku řešení hazardu co nejvíce oddálit případně vůbec neřešit"
"Boj proti hazardu v Teplicích nevzdáváme," dodal.

Teplická opozice tedy opět neuspěla s obecně závaznou vyhláškou, která by v lázeňském městě zcela zakázala provoz heren. Zastupitelé v pátek stejně jako v prosinci bod odložili na příští zasedání. Radní připravili svou verzi vyhlášky k hernám, kterou poslali ke kontrole ministerstvu vnitra.

Volba PRO! Teplice původně chtěla, aby vyhláška platila už od začátku letošního roku. V praxi by podle lídra strany Jakuba Mráčka trvalo půl až tři čtvrtě roku, než by automaty z města zmizely. Podle Kubery je takto navržená vyhláška v rozporu se zákony. "Prakticky o ní nelze hlasovat, proto jsme připravili svou verzi, kterou jsme dali ke kontrole ministerstvu vnitra," vysvětlil primátor. Rada chce vlastní návrh předložit zastupitelům 17. dubna. Podrobnosti k návrhu vedení města nesdělilo.

Návrh vyhlášky, kterou zpracovala opozice, předpokládal možnost, že by v Teplicích zůstala jen dvě kasina. Licence na jejich provozování chtěli dražit. "Bylo by nám jedno, v jakém objektu to je a jak velké to kasino bude," uvedl už dříve Mráček.

Počet heren i kasin se v Teplicích loni výrazně zvýšil. Ještě na začátku roku bylo heren s výherními automaty a videoterminály 77, na konci října jich bylo už 85 a bylo v nich celkem 1157 automatů. Ještě více vzrostl počet kasin. V lednu jich bylo šest, na konci října už 22. Poplatky za automaty jsou jedním z důležitých příjmů města. Loni na nich Teplice získaly zhruba 80 milionů korun. V rozpočtu na letošní rok se počítá s 50 miliony.

Na spolupráci ve vedení Teplic se po volbách dohodly vítězná ODS s ČSSD a TOP 09. Koalice má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu jen 13 hlasů. Klíčový čtrnáctý hlas získala menšinová koalice od jediného zástupce Hnutí Pro sport a zdraví - Teplice Michala Kasala. V opozici skončila hnutí ANO, Volba PRO!Teplice a komunisté.

S využitím ČTK.