„Jeho autor, legendární Taras Kuščynskyj, měl v Teplicích kdysi problém, který souvisí s místnosti, ve které můj pořad proběhne,“ zmínil Dušek s tím, že i tato úsměvná historka v rámci večera zazní. „Možná, že budete překvapeni, ale právě jedno z prvních, ne-li zcela první koncertní vystoupení Karla Gotta, proběhlo na prknech teplického divadla,“ poznamenal teplický sběratel Gottových desek.

Někteří Tepličané se chystají přímo do Prahy, aby se v prostorách Žofína na Střeleckém ostrově osobně rozloučili na veřejném pohřbu s pěveckou legendou. „Tu frontu si vystojím, nechci si to nechat ujít. Měla jsem ho hodně ráda, jeho kariéru sledovala i moje babička. Rozloučím se tedy i za ni,“ sdělila paní Marie z Košťan, která do Prahy i zpět pojede autobusem.

Za Karla Gotta hořely po celý týden svíčky na Benešově náměstí v Teplicích, kde někdo z vlastní iniciativy vytvořil provizorní vzpomínkové místo. Fotografii umělce instaloval na reklamní poutač. Svíčky pokládali zpěvákovi příznivci na zem. 

Někteří místo označovali za nedůstojné. „Lacině udělané, až to spíše uráží památku na pana Gotta. Dát fotku nejlepšího českého zpěváka všech dob do pomačkaného reklamního poutače a z toho udělat vzpomínkové místo? To je lajdáctví, ne vzdání úcty,“ posteskl si muž, který v teplické facebookové skupině vystupuje jako Andreas Olland.

Petr Málek, Teplický deník
Komentář Petra Málka: Gott byl jedinečný, ale ulici v Teplicích mít nemusí

Diskutující poukazovali na to, že pietní místo měla zařídit radnice. Primátor na to ale má odlišný názor. „Vyvěsil jsem černou vlajku na dva dny na radnici a zapálil svíčku, protože jsem Karla Gotta uznával jako významnou osobnost a mám rád některé jeho písně. Myslím ale, že není potřeba politiků, aby lidé truchlili,“ reagoval Hynek Hanza. „Nechtějte po mně, abych truchlil v rámci soutěže politiků o největšího fanouška lidu mezi politiky. To dělat nebudu, protože je to trapné a nedůstojné hlavně vůči samotné vzpomínce na pana Gotta,“ reagoval na diskuzi, zda má mít nejznámější český zpěvák ve městě nějaké pietní místo a zda by bylo dobré po něm pojmenovat do budoucna ulici.

Fotografie z přelomu let 1967/68 z teplického divadla. "Šla jsem tedy suverénně za ním, abych udělala rozhovor do tehdejšího týdeníku Směr," vzpomíná bývalá novinářka Libuše Maxová z Teplic.
Teplický sběratel jeho desek a podpisů se s Karlem Gottem sešel několikrát

Gottovi příznivci se budou moci se zpěvákem rozloučit v Praze v pátek mezi 8:00 a 22:00 na Žofíně. Přístup ke smutečnímu místu bude umožněn výhradně od Janáčkova nábřeží a cesta bude vymezena ploty. Nejslavnější český zpěvák populární hudby, který ovlivnil několik generací posluchačů, zemřel v úterý 1. října před půlnocí. Bylo mu 80 let. V posledních letech se potýkal se zdravotními problémy, podlehl akutní leukemii. Zemřel doma v kruhu svých nejbližších.

Zavzpomínejte na jedinečného Karla Gotta
Posílejte nám fotografie související s pohřbem Karla Gotta. Jak na něj vzpomínáte, jdete se s ním rozloučit přímo do Prahy? Nebo zapálíte svíčku ve vašem městě? Zašlete nám vaše snímky na adresu jiri.louda@vlmedia.cz a pomozte vytvořit speciální pietní galerii, skrze kterou vzdáme hold zesnulé legendě české hudby.