Tepličané letos opět začali létat do Turecka, které v minulých letech zájemce o dovolenou odrazovalo kvůli teroristickým útokům. Vzrostl zájem o Bulharsko a Řecko. Tradiční destinací zůstává pro letošní rok Chorvatsko. Potvrzují to cestovní kanceláře, které redaktoři Deníku oslovili.

„Turecko se vrací, poptávají se týdenní i delší pobyty,“ řekla Alena Jirousková z cestovní kanceláře Teplická rekrea.

Z klasických dovolených vévodí mezi Tepličany Chorvatsko. Letos tam zamíří například Miloš Rašák. „Pojedeme s rodinou v polovině prázdnin autem. Lokalitu mám vybranou, pronájem si zařídím přímo na místě,“ uvedl Rašák.

Podle statistik patří právě Ústecký kraj k těm, odkud do ciziny míří nejméně lidí. Podíl domácností, které si nemohou dovolit týdenní zahraniční dovolenou, dosahuje v regionu 40 procent, přičemž celorepublikový průměr je přibližně 25 procent.

Ilustrační foto
Plané plány. Rozpočet dovolené Češi nedodrží, byť ho tvoří až rok dopředu

Peníze na dovolenou nezbývají třeba Františkovi z Krupky. Už několik let musí splácet exekuci a vydělané peníze mu sotva stačí na pokrytí základních měsíčních výloh. „Můžu si za to sám. Ženská mi odešla. Zůstal jsem na všechno sám. Nájem, jídlo a ještě ty splátky dluhů. Chodím akorát do práce a stále něco platím,“ vylíčil 42letý muž. Vyrazit na dovolenou někam do zahraničí je jeho snem. Jak podotýká, dluhy bude platit ještě přes deset let.

V případě výjezdů našinců mimo region nejsou cíle pouze v zahraničí. Tepličané jezdí také po tuzemsku. Například teplická cestovní kancelář Tep Tour pro ně nabízí kromě zahraničních destinací i pobyty u Lipna v jižních Čechách. U přehrady a jejího okolí pobýval v minulých letech třeba Luboš Hostík z Teplic.

Jako milovník cyklistiky si přišel na své na tamních značených cestách. „Chodili jsme ale také po pěších výletech. Navštívili jsme třeba stezku v korunách stromů, což byl pěkný zážitek,“ zavzpomínal Hostík.

Dovolená u moře, ilustrační foto.
Top termín pro dovolenou? První týden července se dvěma svátky

A co naopak může nabídnout Teplicko? To láká na stavby i historické zajímavosti. K vyhledávaným místům patří muzeum ve skále, štola Starý Martin v Krušných horách. Kulturní památka bývala jedním z nejvýznamnějších starých důlních děl krušnohorského revíru. Návštěvníkům nabízí ukázky ražby, na vybraných stanovištích způsoby dobývání cínové rudy, které dokumentují rozvoj technologie těžby. Turisté se také mohou podívat na výstavu minerálů a hornin a venkovní expozici důlní techniky. Atrakcí je tzv. Pramen štěstí a krápníková výzdoba.

„Štola je jednou z našich nabídek pro turisty. Dále se tu mohou svézt například lanovkou nebo se podívat do našich infocenter,“ řekl starosta Krupky Zdeněk Matouš. Doufá, že i tyto památky pomohou městu k zápisu na seznam UNESCO, o což se Krupka letos pokouší.

Pokud přijedou turisté do Teplic, mohou se po městě svézt vláčkem Humboldt. „Jezdí každý den podle počasí a kromě okružní jízdy po Teplicích vyváží turisty také na Doubravku, odkud vidí celé město jako na dlani,“ popsal Tomáš Jarolím ze společnosti VisitTeplice, která láká turisty do Teplic a zajišťuje zde pro ně program.

Tereza Bártová na Stínadlech
Tři dívky z Teplic jedou na kole do Anglie, aby pomohly kamarádce