Už chybí jen prezident, dalo by se říci s nadsázkou při pohledu na aktuální složení teplického zastupitelstva. V ostatních čelních státních orgánech totiž už lázeňské město své zástupce má. Teplice mají svého europoslance, senátora a díky víkendovým volbám i dva poslance.

MÁME TO PESTRÉ

„Máme to tady pěkně pestré,“ reaguje na zajímavost ve složení zastupitelstva náměstek primátora Hynek Hanza (ODS).

Mezi teplickými zastupiteli sedí Jaromír Kohlíček (KSČM), který je zároveň europoslancem za Českou republiku v Bruselu. Senátorský post v Praze už řadu let zastává primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).

Po víkendových volbách se novými poslanci stali Jaroslav Bžoch (ANO) a Dominik Feri (TOP 09). Přestože mladík Feri kandidoval v Praze, kde studuje, nedá na Teplice dopustit už jen proto, že v komunálních volbách dostal důvěru místních obyvatel a nechce ji zklamat. Ne všem v teplickém zastupitelstvu se ale kumulace funkcí u Dominika Feriho zamlouvá.

Nově zvolený poslanec za hnutí ANO Jaroslav Bžoch v dresu RLC Dragons Krupka
Jaroslav Bžoch přijímal gratulace ke zvolení poslancem v ragbyovém dresu

„Mám k Dominikovi výhrady. Myslím, že by bylo správné, aby odešel. Teď už tu fakt bude jen plnit roli Kuberova zvedače rukou,“ míní Jiří Řehák z opozičního sdružení Volba PRO! Teplice.

Vysokoškolský student Dominik Feri to odmítá a předkládá recept na časový tlak, který ho při skloubení studií a politiky v Praze a Teplicích čeká. „Budu na to mít dva asistenty a nějaké stážisty. Pomůžou mi s bezodkladnými věcmi,“ argumentuje.

KUBERA SE JEŠTĚ NEROZHODNUL

V posledních čtyřech letech neměly Teplice v dolní sněmovně žádného zástupce. Teď si lidé ve volbách vybrali Jaroslava Bžocha z ANO. „Budu se snažit, aby Teplicko bylo v Parlamentu vidět a hlavně také slyšet. Je dobře, že tam nyní máme své zástupce,“ říká teplický zastupitel.

Nezodpovězenou otázkou tedy zůstává role prezidenta, která zatím Teplicím chybí. Nejblíže k ní má Jaroslav Kubera, který už pro svou případnou kandidaturu sehnal potřebný počet podpory od senátorů. Zda však do boje o Hrad skutečně půjde, se ještě nerozhodl. Kandidaturu stále zvažuje.

Primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera.
Jaroslav Kubera: Novoroční projev mám v hlavě, pak ho stačí jen dopilovat

Obyvatelé lázeňského města pestrost zastupitelstva příliš nevnímají. O tom, že mezi zástupci Tepličanů sedí europoslanec, nevědělo osm z deseti dotázaných lidí. Naopak všichni respondenti věděli, kdo je Dominik Feri. Jako poznávací znak uvedli jeho charakteristickou úpravu vlasů.

Většina také věděla, že po komunálních volbách se stal nejmladším radním v republice. K zářezům na pažbě si tento začínající politik a budoucí právník může připsat další záznam. Ve svých 21 letech se stal nejmladším poslancem v historii ČR.