Největší pozornost si tento živočich získal především díky schopnosti měnit barvu, sledovat každým okem jiný objekt a specifickým způsobem lovu – vystřelováním dlouhého jazyka.

Chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus)

Jeho přirozeným výskytem jsou oblasti Arabského poloostrova, Jemenu a Saudské Arábie. Obývá okolí řek a potoků s hustou vegetací. Většinu času tráví ve větvích. Tento druh chameleona se vyznačuje nápadnou helmicí na hlavě. Sameček dorůstá velikosti až 60 cm, má výraznější helmici než samička a na zadních končetinách má vzadu mezi prsty již od narození dobře patrný výrůstek – „ostruhu“.

Samička je menší, dorůstá max. kolem 30 cm, obecně méně barevně nápadná. (Délka je uvedena včetně ocasu.) Zbarvení je proměnné. Většinou se jedná o široké svislé pruhy v odstínech zelené s malými bílými skvrnami – jakoby odřeninami. Gravidní samička je poněkud tmavší s hnědými až oranžovými skvrnami a světle modrými žilkami. Živí se téměř všemi druhy lezoucího í létajícího hmyzu.

Větší jedinci nepohrdnou ani malými obratlovci. Tento druh žije samotářsky a na ostatní jedince reaguje velmi agresivně. Výjimkou je jen doba námluv a páření. Gravidní samička po asi 4 týdnech slézá na zem a do vlhké země vyhrabe tunel, kam naklade velké množství vajec – 30 až 60. Z vajec se líhnou mláďata asi po půl roce. Samička může mít 3 až 4 snůšky ročně.