Teplicko nejspíše prochází další vlnou koronavirového onemocnění. „Z dosavadních čísel to tak lze říci. Máme tu několik nových ohnisek. Nicméně není nutné kvůli tomu panikařit. Jako přišla a odešla první vlna, odezní i ty další,“ uvedla v úterý 19. května epidemioložka z teplické hygienické stanice Eva Poláčková. Kde všude jsou noví nemocní? Kde mají karantény? Omezilo to nějak život na Teplicku? Jaký je výhled pro další dny? To si přečtete v další části článku.

Do karantény muselo nastoupit přibližně 50 obyvatel a pracovníků z Dětského domova v Krupc e, kde se objevil jeden z nových případů. „Pozitivně testovaná osoba z personálu objektu na Hamrech je izolovaná, nemá výraznější příznaky. U ostatních zaměstnanců, tedy vychovatelů a pomocného personálu, a také dětí, jsme zavedli potřebná opatření,“ sdělila Poláčková s tím, že dosavadní situace nenaznačuje, že by se nemoc mezi osobami v domově měla dále šířit. Pozitivně testovaný člověk navíc prý ani nebyl v přímém dlouhodobém kontaktu s dětmi.

Živá hudba v ulicích, hudebníci z Doubravanky zahráli z mobilního pódia na vozíku lidem v Teplicích
Dechovka zněla z vozíku a projížděla městem. Teplice zpívaly a tančily

Podle ředitele zařízení Radovana Konečného je život domova trochu omezený, neznamená to ale, že by mladí obyvatelé se svými vychovateli neměli žádné vyžití. „Zrušili jsme některé akce. Nemohou teď třeba na výlety. Ale máme velkou zahradu, kam děti chodí. Jsou v pohodě,“ konstatoval ředitel s tím, že současná opatření se nikterak nevymykají tomu, jak domov fungoval v době vládou vyhlášeného nouzového stavu.

Onemocnění covid-19 nově zaznamenali také v Teplicích. Jedno z virových ohnisek je na ortopedickém oddělení zdejší nemocnice. „I zde jsme nařídili určitá karanténní opatření,“ uvedla Eva Poláčková.

Pozitivní výsledek preventivního výtěru před nařízenou operací tu zjistili u jedné z pacientek, přičemž při příjmu k hospitalizaci měla rychlotest na koronavirus negativní a byla bez jakýchkoli příznaků.

Preventivní karanténa

Doma v karanténě museli zůstat dva lidé z teplického okresu, kteří jezdí za prací do Prahy. Výskyt virového onemocnění tam hygienici zjistili v jedné z karlínských ubytoven, kde právě oba Tepličané přes týden přespávali. V jejich případě se jedná o preventivní opatření.

Podle odborníků z řad lékařů souvisí s opětovným nárůstem počtu pozitivně testovaných současné uvolňování přísných opatření, čímž se běžný život vrací do normálu. „Musíme si ale uvědomit, že tento virus nezmizel. Proto se může stát, že se objeví nějaká lokální ložiska, kde bude opět nutné vybraná opatření zavádět,“ připomněl infektolog Milan Trojánek.

Tomáš Grigar při odběru vzorku na přítomnost viru v těle.
Na vlastní kůži: Testování na koronavirus není žádný příjemný zážitek

Nekontrolované šíření nemoci covid-19 by podle něj mohlo do budoucna znamenat problém. Panikařit ale není třeba. „Měli bychom mít respekt, ale neměli bychom se zbytečně obávat,“ doplnil lékař z Kliniky infekčních nemocí 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v rozhovoru, který si můžete přečíst na webových stránkách Deníku.

Světová zdravotnická organizace upozornila na to, že nový koronavirus se může u lidské populace „zabydlet“ trvale jako sezonní endemický patogen, tedy škodlivý vir vyskytující se pravidelně v určité oblasti, kde se udržuje i bez přísunu zvenčí.