Ve finále 5. ročníku celostátní vědomostní soutěže pro žáky 8. a 9. tříd IT-SLOT nestačil v přímém klání, které se uskutečnilo v prostorách pořádající Soukromé střední školy výpočetní techniky Praha (SSŠVT), pouze na Ondřeje Cacha z pardubické školy Polabiny 1.

Ten zvítězil s 22 body a časem 26 minut a 15 vteřin.Teplický Ondřej Förster bral pomyslné stříbro s jednadvaceti body a časem 22 minut a 56 sekund. Bronzovou příčku obsadil další školák z pardubické Polabiny 1 Jan Daniel se suverénně nejrychlejším časem 14 minut a ziskem 20 bodů.

Základka z Teplic měla ve finále největší zastoupení

Finálového kola se zúčastnilo 41 školáků z 25 českých škol. Největší zastoupení v něm přitom měla škola z Teplic. ZŠ s RVMPP Buzulucká reprezentovalo v rozhodujícím kole IT-SLOT devět žáků. Do letošního ročníku soutěže se zaregistrovalo celkem 118 základních škol z celé České republiky. Zaregistrované školy přihlásily 2820 žáků, z nichž 2417 absolvovalo první kolo soutěže.

„Tímto bychom chtěli všem účastníkům poděkovat za účast v soutěži IT-SLOT. Zároveň děkujeme vyučujícím, kteří se podíleli na realizaci soutěže v prvním kole na jednotlivých školách," říká ředitel pořádající Soukromé střední školy výpočetní techniky Martin Vodička.

Byl to boj těch nejlepších žáků, kteří museli naplno uplatnit svoje logické myšlení. Podle ředitele SSŠVT si vědomostní soutěž IT-SLOT kladla za cíl prohloubit atraktivní formou logické myšlení.

„Pořadí výherců určil počet správných odpovědí a při stejném počtu odpovědí rozhodl čas, za který byly otázky zodpovězeny," vysvětlil pravidla soutěže Martin Vodička.

Technika i logické myšlení

Soutěž byla postavena na systému logických otázek pro žáky 8. a 9. tříd základních škol. Každému soutěžícímu bylo zvlášť vygenerováno 25 různých otázek z oblasti informatiky a logiky formou online testu. Za každou správnou odpověď získal soutěžící bod.

Jedna část soutěžních úloh byla zaměřena na oblast základních znalostí o informačních technologiích (internetu, hardwaru, softwaru, operačních systémech, komunikaci prostřednictvím ICT a programování). Druhá část soutěžních úloh byla věnována logickému myšlení.

Postupující hráči se utkali ve druhém kole, které je zároveň finálové. Dostavilo se jednačtyřicet finalistů. Finále se konalo 17. prosince v budově Soukromé střední školy výpočetní techniky na pražském Proseku.

První ročník byl v roce 2010

První ročník soutěže pořádala SSŠVT v roce 2010, kdy se do soutěže zaregistrovalo 80 základních škol a 960 žáků. Druhý ročník zaznamenal značný nárůst počtu účastníků, protože v roce 2011 se zaregistrovalo 110 škol a 1740 žáků. Do 3. ročníku se zaregistrovalo v roce 2012 dokonce 123 základních škol s 2567 školáky, přičemž z nich 2253 absolvovalo první kolo. Vítězem 3. ročníku se stal Robin Krempaský z Gymnázia a SOŠ Orlová.

Na finálové kolo předchozího 4. ročníku IT-SLOT přijelo celkem 28 žáků z 18 škol. Vítězem se stal Jakub Cach bratr letošního vítěze z pardubické ZŠ Polabiny 1, který získal celkem 24 bodů z 25 možných.