Některé stánky dokonce musely zavřít dřív, protože nebylo co prodávat, řekla pořadatelka Barbora Krsová z občanského sdružení Šťovík.
K mání byla zelenina, víno, pálenka, uherák, pečivo, mošty, zavařeniny nebo mléčné výrobky. Stánky biofarmářů z Ústeckého kraje doplnily prezentace fair trade výrobků, biokosmetiky a stánky několika občanských sdružení včetně ekoporadny.

Pořadatelé připravili i workshop pro děti. Nedorazila minifarma z Dlouhé Louky, která slíbila dovézt na jarmark živá zvířata. „Po bouřce museli opravovat ohrady,“ vysvětlila pořadatelka.

Velký zájem veřejnosti inspiroval pořadatele k pravidelnému opakováním biojarmarku. „Projevili zájem i v Ústí, takže možná budeme jarmark spolupořádat i tam,“ řekla Krsová. Zatím ale není jasné, jak často by si Tepličtí mohli na čerstvé zelenině a potravinách z biojarmarku pochutnat.
Zájem o biopotraviny sdružení Šťovík registruje už od jara. Tehdy začalo s projektem „bedýnky“. Zájemci si mohou objednat přepravku s šesti až deseti kilogramy sezónní zeleniny a mléčných výrobků. Čerstvá zelenina láká podle Krsové lidi z celého Teplicka, jezdí si pro ní i z Ústí nad Labem.

Bedýnky se zeleninou z Camphillu České Kopisty a mléčnými výrobky z ekofarmy v Držkovicích se k objednavatelům dostanou dvakrát do měsíce. Nikdy ovšem není předem jasné, jaká zelenina v dovezené bedýnce bude. Cena se pak také odvíjí podle váhy a druhů zeleniny. (čtk)