Ředitel RSJ Libor Winkler serveru iDNES.cz řekl, že celá těžba by trvala zhruba pět let, postavení linky a následná logistika představuje náklady ve stovkách milionů korun a zaměstnat by projekt mohl asi 80 lidí. Winkler se podle webu netají tím, že RSJ je v prvé řadě finanční investor a pokud přijde odpovídající nabídka, Cínoveckou deponii i s právy na těžbu prodá. Vlastními silami je podle něj nyní firma připravena separovat slídu a tu prodávat dál na zpracování.

Na odkališti v Cínovci smí deponie zužitkovat 680.000 tun suroviny. V ní by se podle průzkumů mělo nacházet množství slídy, ze kterého lze následně získat přibližně 11.130 tun uhličitanu lithného, tedy po finální úpravě 2100 tun elementárního kovového lithia, které se používá v bateriích do notebooků, telefonů nebo elektromobilů.

PSALI JSME: Na Cínovci vrtá stroj ze Švédska

Zájem o těžbu na Cínovci má i česká společnost Geomet, za kterou kapitálově stojí australská společnost European Metals.

Geomet momentálně provádí v oblasti průzkumy mocnosti ložiska. Cílem geologů je ověřit třicet let stará data. „Po ukončení průzkumů budeme zpracovávat studie proveditelnosti. Ta má dvě části. V poslední fázi je velmi detailní a na projekt se dívá z pohledu způsobu těžby, zpracování rudy a ekonomiky. Studie slouží jako rozhodující dokument pro banky. Bez jejich finanční podpory nelze takový projekt realizovat," vysvětlil Keith Coughlan, generální ředitel European Metals.

V oblasti Krušných hor byla těžba rud ukončena z ekonomických důvodů (obdobně jako v celé ČR) počátkem 90. let. Ale nové technologie a efektivnější způsoby dobývání cínové rudy vracejí zase těžbu na scénu. Jestli půjde vše podle představ Geometu, tak by se těžba mohla na Cínovec vrátit do pěti let. „Pokud by došlo k těžbě, tak by zřejmě probíhala štolami z úpatí hor, nikoliv šachtou z Cínovce, jak tomu bylo v minulosti. Úprava rudy by neměla na okolí vliv, protože by měla probíhat uvnitř hory," pronesl geolog Pavel Reichl ze společnosti Geomet. (red)

PSALI JSME: Lithium je v kurzu. Kdysi chtěli vytěžit celý kopec