V případě bytovek bude většinou nutné, aby společnou televizní anténu upravil odborník. Bez jeho zásahu by totiž obyvatelé bytovek signál nechytili ani s novým televizorem či set-top boxem.

Jak už Deník informoval, Česká televize s předstihem dokončila své přechodové sítě a od jara začne svých šest kanálů vysílat i v novém vysílání DVB-T2. Sportovní kanál od konce roku dokonce ani jinak naladit nepůjde.  

Generální ředitel České televize Petr Dvořák.
Česká televize startuje přesun kanálů, sport už neuvidí všichni

Anténní techniky proto čekají perné měsíce. V České republice je skoro 215 tisíc bytových domů, řádově tak bude nutné letos a v příštím roce upravit desítky tisíc společných televizních antén (zkráceně STA).

„Do STA, která běžně zásobuje televizním signálem desítky bytových jednotek, obvykle stačí doplnit příslušné kanálové vložky,“ říká Marcel Procházka, ředitel regulace Českých radiokomunikací (ČRa). Radiokomunikace v těchto dnech spouštěj sérii školení pro „anténáře“, aby přenastavení proběhlo bez problémů.

Na internetu se přitom objevuje mnoho mýtů – například, že společné antény na střechách je nutné zcela vyměnit, což není pravda. „Diváci mohou použít stejnou anténu, na kterou již přijímali analogové vysílání a poté DVB-T,“ zdůrazňuje Jan Potůček z Televizníhowebu.cz

Mateřská škola, ilustrační foto.
Dvouleté děti do školky nepatří, odmítá novelu zákona psycholog

Páteřní síť vysílačů už je na nové vysílání připravena.  Na většině území tak nyní souběžně funguje staré i nové vysílání a lidé s novým televizorem, schopným přijímat DVB-T2, si jej mohou v případě zájmu naladit.

Především sportovní fanoušci si s nákupem nové televize a úpravy antény pospíší, a to kvůli zmíněnému přesunu kanálu ČT sport.

První lidé už se na to vyptávají. „Zvýšený zájem registruje asi většina servisních firem a jeho vlna se bude zvedat s tím, jak se informace o konci ČT sport v DVB-T bude dostávat mezi širší veřejnost,“ popisuje Jakub Melín ze společnosti DVB Servis.

„Náklady na úpravu STA pro DVB-T2 se budou pohybovat v tisících až desetitisících, záleží na technickém řešení, pro upřesnění ceny je vhodné poptat odborné firmy,“ doporučuje Melín s tím, že úpravu společné antény je nutné dělat až v situaci, kdy v dané lokalitě skutečně běží nové DVB-T2 vysílání.  „Rozvody nelze připravit dopředu, vždy se seřizují až dle signálu v daném místě,“ vysvětluje technik.

Mezitím běží přirozená obměna techniky. Češi ročně kupují asi 700 tisíc nových televizí. „Odhadujeme, že už více než třetina domácností je vybavena DVB-T2/EVC přijímačem. Velká část domácností si přirozeně obmění TV přijímač během následujících 18 měsíců, kdy budou v provozu jak současné DVB-T, tak i přechodové DVB-T2 sítě,“ odhaduje Procházka.

Zebry Hartmannové v ústecké zoo.
Rodinné stříbro ústecké zoo se rozrůstá. Zebry Hartmannové mají další mlaďata

Přechod na nové televizní vysílání není výmyslem televizí či radiokomunikací. Jde o celoevropskou akci. Televizní společnosti musejí uvolnit část místa „ve vzduchu“ a předat je mobilním operátorům. Ti na uvolněném místě (pásmo 700 MHz) začnou šířit rychlý mobilní internet.

Jak vybrat správný televizorPokud nyní kupujete nový televizor, či jen set-top box, ohlídejte si to, aby umožňoval přijímat nové vysílání DVB-T2/HEVC. Certifikované přístroje (nyní je jich přes 1500) poznáte podle zlatého kulatého loga „DVB-T2 ověřeno“ a aktualizovaný seznam je i na internetových stránkách http://www.dvbt2overeno.cz/. Základní verze DVB-T2 set-topboxů začínají na cca 600 Kč a ceny postupně klesají. Nejlevnější televizory startují na 4000 Kč.