Když byl Tomáškovi rok a půl, nahmatala mu maminka na vnitřní straně pravého lýtka bouličku. Na nic nečekala a vzala chlapečka k lékaři. Tomášek podstoupil vyšetření se závěrem, že je v pořádku. Boule ale vyrostla do takových rozměrů, že chlapci nešla nasadit ani botička. Protože tou dobou žili v zahraničí a přístup lékařů se mamince nezdál, vrátila se s Tomáškem do Čech.

Značka slepá ulice. Ilustrační fotografie.
Výstavba prahu v Duchcově mění provoz

„V Motole v červnu 2011 podstoupil Tomášek řadu vyšetření, která potvrdila, že má v lýtku zhoubný nádor alevoární rabdomyosarkom, drobné metastáze na plicích a uzliny, které vedly z podkolení až do zadní strany páteře,“ uvedla Tomáškova maminka Marcela Marie Janová.

LÉKY, AMPUTACE A OZAŘOVÁNÍ

Lékaři chlapci okamžitě nasadili léčbu agresivními cytostatiky. O nohu, ve které nádor rostl, dvouletý Tomášek přišel. Bylo ji nutné amputovat v polovině stehna. Poté podstoupil ozařování plic a zad a mezitím se učil chodit s protézou. To se mu podařilo přibližně za čtyři měsíce. Léčba rakoviny pokračovala ambulantně a v roce 2013 si maminka s Tomáškem mohli oddechnout boj s nemocí vyhráli.

Jen o rok později ale přišel šok. Zákeřná choroba se vrátila. „Tom začal chodit do školky a v září 2014 jsme měli jet na pravidelnou tříměsíční prohlídku na ambulanci do Motola. Večer před tím jsem si všimla, že Tom má v třísle malou bouličku, na ambulanci jsem jim ji hned ukázala. Myslela jsem si, že je to jen nějaký hematom z protézky, ale bohužel nám sdělili, že se to vrátilo,“ popsala maminka.

Den linky 155 v OC Forum v Ústí nad Labem.
Linku 155 vytočí denně v kraji přes 300 lidí, někdy i zbytečně

Opět následoval kolotoč vyšetření, která potvrdila, že nález je v třísle jeden velký a tři malé. Tomášek podstoupil operaci, při které mu lékaři větší uzlinu odstranili, malé bylo opět nutné léčit cytostatiky. Při jednom z vyšetření však chlapec začal kašlat krev. Okamžitě podstoupil CT vyšetření, které ale nic neukázalo. Tomášek tedy dostal první chemoterapii a po týdnu lékaři sondou zjistili, že má zakrvácenou levou dolní část plíce.

„V říjnu 2014 musel na sál, kde mu lékaři odebrali dolní lalok levé plíce. Pokud by se zákrok nekonal, vykrvácel by. Týden si pobyl na ARO, kde za něj v umělém spánku dýchaly přístroje. V tuhle chvíli se už ví, že se mu ucpala jakási céva v plicích, neví se proč, ale dá se to přirovnat k infarktu,“ vysvětlila maminka.

Ilustrační foto
V Teplicích jsou stovky lidí v bytové nouzi, z toho 243 dětí

Tomášek i druhý boj s nemocí nakonec vyhrál. Potýká se ale s jejími následky. „Zjistili mu poruchu růstu a má poškozené ledviny. Protože je po amputaci nohy, kompletně to odnesla páteř, takže bychom potřebovali peníze hlavně na rehabilitaci,“ přála by si maminka. Tomáškovi mohou lidé pomoci prostřednictvím transparentního bankovního účtu 2800405769/2010. Do zprávy pro příjemce je nutné uvést jméno Thomas M.