„Je to poměrně častý jev. Problém je, že Hrobčicko je katastrálně poměrně velké a působí na něm několik mysliveckých sdružení. Sdružení mezi sebou vedou různé soudní pře a je těžké po nich vymáhat nějakou náhradu škody, když ani myslivci sami nemají úplně jasno, kde jsou hranice jejich honitby," sdělila starostka Hrobčic Jana Syslová.

Teplice taky trpěly pod nájezdy divokých prasat. Divočáci byli k vidění v lokalitách, kam chodí Tepličané často na procházky, tedy louky kolem Doubravky a Písečného vrchu a u Tří dubů. Situace se po odstřelu několika desítek kusů zklidnila. „Zatím poslední výskyt divokých prasat jsme v Teplicích zaznamenali začátkem ledna. Bylo to v ul. V Lipách a v Zámecké zahradě. Jednalo se o jednu skupinku. Od té doby nemáme žádné oznámení ani vlastní poznatky o pohybu divokých prasat ve městě," řekl velitel MP Teplice Michal Chrdle.

Pakliže při procházce narazíte na prase divoké, tak se mějte hodně na pozoru. Nebezpečí napadení člověka je zejména ze strany bachyní, hlavně v období kdy mají mladé, nebo postřeleným zvířetem. Bachyně hlídají své mladé velmi úzkostlivě a mohou napadnout toho, kdo by jim chtěl ublížit, nebo se je opovážil vzít, velmi útočně a rychle.

Další nebezpečí číhá pro pejskaře. Prase přes den většinou tráví čas v hustém křoví a za potravou vyráží navečer a v noci. Pes dokáže toto zvíře velmi lehce vystopovat a ze strany prasete zcela jistě následuje útok. Ne nadarmo je prase divoké považováno za rytíře lesů. Je to jedno z mála zvířat, které se dokáže velmi aktivně bránit tím, že se protivníkovi postaví. Ostatní zvěř většinou volí rychlý útěk. (red)