Mezinárodní festival animovaného filmu AniFest s pořadovým číslem 11 dnes začíná v Teplicích i v Duchcově.Setkají se tu francouzský režisér Michel Ocelot, americký oskarový tvůrce Will Vinton, zástupce amerického studia Laika Mark Shapiro nebo český výtvarník a režisér Michal Žabka.

V souvislosti s výročím Jiřího Trnky je letošní festival zasvěcen „magii filmové loutky". Filmová loutka a loutková animace se představí skrze filmový i nefilmový program a do Teplic dorazí čeští i světoví odborníci a tvůrci.

Loutková animace bude na AniFestu představena ze všech možných úhlů pohledu. Čestným prezidentem festivalu se pro rok 2012 stal významný britský tvůrce loutkových filmů Barry Purves bude tak jedním z reprezentantů ostrovní loutkové animace, které bude věnována rozsáhlá retrospektiva. Britská produkce se v oblasti stop-motion animace dlouhodobě drží na špičce a festival představí její úplné začátky v roce 1908, průřez celým dvacátým stoletím až po poslední celovečerní film slavného studia Aardman Piráti, který bude mít na AniFestu svou českou premiéru. Přislíbena je také osobní účast režiséra Petera Lorda.

Kromě Francie zavítá program letošního AniFestu také do Estonska ukončena bude tříletá Pobaltská mise, která už v uplynulých dvou letech představila litevskou a lotyšskou animaci.

Život filmové loutky ve 21.století bude letošní AniFest zkoumat také z praktické stránky skrze prezentaci studií loutkového filmu a workshopy.

Návštěvníci festivalu budou mít také jedinečnou možnost vidět části připravovaného celovečerního filmu „ParaNorman" amerického studia Laika ještě před jeho americkou premiérou. Práci na filmu představí producent Mark Shapiro. Do Teplic dorazí i zástupci britského studia Mackinnon & Saunders, které se podílí na filmech Tima Burtona a vyrábělo loutky i pro film Fantastický pan Lišák, představí se také polské studio SE-MA-FOR, ve kterém vzniká špička současné nezávislé loutkové animace (filmy bratří Quayů, Suzie Templeton a dalších).

Součástí programu zaměřeného na loutku bude také workshop výroby drátěné kostry pro filmovou loutku pod vedením předních českých loutkářů Milana Svatoše a Ondřeje Ziky.(ot)