Areál zahradnického centra se proměnil v pohádkovou říši, ze zaměstnanců byly nádherné čarodějnice a čarodějové a kam oko dohlédlo, všude mezi květinami byly dýně ať už v roli výzdoby, suroviny na výrobu nejrůznějších dobrot, nebo pracovního materiálu.

Hned u vchodu návštěvníky vítal mladý čaroděj a každé z dětí dostalo lístek, do kterého postupně v připravené soutěži sbíralo razítka. Na všechno dohlíželi pohádkové bytosti jako Krakonoš, Lucifer, Hejkal nebo jezerní panna. Největší atrakcí ale byly samozřejmě dýně. Každý si mohl vybrat tvar a velikost podle libosti a pak už si vyrobit vlastní dýňové strašidlo buď podle své fantazie, nebo podle připravených vzorů. Na několika místech ať už uvnitř skleníků nebo ve venkovní části se nadšeně vyřezávalo a dlabalo. „Já chci aby mělo velké zuby," úkoloval maminku malý Honzík, kterému maminka ještě nedovolila vzít do ruky nůž. „Já si ho ponesu sama," volala Verunka, i když svoji vysmátou dýni sotva unesla.

„Tatínkové se do toho v některých případech pustili s takovou vervou, že k tomu děti ani nechtějí pustit. Ale u toho vyřezávání je lepší, když to dělají sami, ty dýně jsou přece jen tvrdé. Objednali jsme jich letos 1300, tak by měly stačit," řekl nám František Dvořák ml.

Pro nejmenší děti byl připravený malovací a vybarvovací koutek a u malování obličeje čekali malí zájemci ve frontě. Krásně namalované obličeje určitě děti odmítaly doma smýt a šikovná a neúnavná malířka bude ještě pár dní cítit bolest v zápěstí. Ale ta radost dětí určitě stála za to.

Že dýně nejsou jen na ozdobu, přesvědčila ve svém stánku zájemce o dýňové pochoutky restaurace Zahrada Teplice. Dýňová smaženka, polévka, mošt, dýňový koláč nebo samotná semínka, to vše tu bylo možné ochutnat.

S vydařenými akcemi pro veřejnost, jak jsme se u Dvořáků dozvěděli, chtějí určitě pokračovat. Takže už se můžete těšit, co připraví na adventní víkendy. (ot)