Klid před bouří, tak by se dala charakterizovat aktuální situace před kontroverzní ubytovnou v Krásném Březně. Od prvního února ji majitel společnost CPI byty uzavírá. Do ubytovny nechalo město v listopadu přestěhovat Romy z Předlic, kteří bydleli v domě, kterému hrozilo zřícení. Ti stále v ubytovně bydlí.

Jedním z přestěhovaných Romů je pan Žiga, který nechtěl sdělit své křesní jméno. „Je to hrozné. CPI má kam složit hlavu, my ne. Budeme tady bydlet, dokud nám nedají náhradní bydlení. Přeci nepůjdeme na ulici. Zvali jsme sem primátora, ale ten nepřišel," řekl.

Podle zjištění Deníku se v prostorách ubytovny nachází zhruba deset aktivistů.

Když na místo dorazilo auto Deníku, mladíci v kapucích vyšli ven. Jeden sledoval fotografa jako ostříž. Druhý naslouchal hovorům redaktora s Romy, kteří mířili na ubytovnu nebo z ní. Na otázku, zda něco chystají, pokrčil aktivista rameny.

Jedna z obyvatelek, která mířila na nákup do místní večerky, prozradila, že si měli aktivisté schovat v ubytovně nějaké transparenty. „Něco se chystá. Prý nás budou chránit proti násilnému vystěhování. Oficiálně se máme vystěhovat dneska do sedmi hodin večer. Zítra ráno přijedou z CPI a ubytovnu si převezmou," řekla Romka. (soch)