Objevuje se i její grafické ztvárnění. Jedním z těch, kdo stojí za dechberoucími graffiti, které mění šedivé plochy na kus krajiny, je místní streetartový umělec Kamil Vacek.

V branži grafického pouličního umění si říká Camo. „Se spreji pracuji už přes 20 let. Po revoluci jsme začínali na plochách, které nám vyčlenilo město. Spolupráce trvá v určité podobě dodnes. Příroda je nyní jednou ze zakázek, dělám ale také historii města a symboly, které s Teplicemi souvisejí,“ líčí.

Jeden z posledních přírodních výtvorů právě dokončil na protihlukové zdi na konci jednosměrné ulice Spojenecká a připravuje se na podobnou plochu na Tržním náměstí. Tam spreji na zdi vyobrazí osobnosti, které se v lázeňském městě v minulosti objevily.

Graffiti v teplických ulicích.
Krása na zdech v ulicích Teplic. Které graffiti se vám nejvíce líbí?

Jeho díla si pochvaluje primátor Hynek Hanza. „Líbí se mi, co dokáže na zdích udělat a jak je umí oživit. V nastavené dlouholeté spolupráci určitě budeme pokračovat,“ komentuje Camovu práci.

Vackova díla v ulicích inspirují také soukromý sektor, který si ho objednává na zkrášlení svého majetku. Nově tak mohou Tepličané obdivovat například setkání velké ryby a potápěče v oceánu, které se odehrává na zdi společnosti UniWel v Zemské ulici. „Zaplatili barvy, inspiraci nechali na mě,“ říká Vacek, který se profesně věnuje reklamě a designu.

V minulých letech se podílel i na uměleckém ztvárnění městských zdí u podchodu železniční trati v Dubské ulici, kde vyobrazil část historie Teplic. Spreje většinou kombinuje s malbou barvami.

Některá jeho dřívější díla však vzala za své se starým Priorem a pádem zimáku.

Graffiti obecně rozdělují společnost. Jedni na malby na budovách nadávají, druzí je považují za umění a vhodné zkrášlení veřejného prostoru. Podle Hynka Hanzy je takový streetart rozhodně lepší než šedá počmáraná zeď. „Já bych naopak uvítala čistou bílou zeď,“ myslí si teplická seniorka Radoslava Nováková.

Pro některé je tento druh umění v určitých podobách vandalstvím. Bojuje s tím každé město. Ve vývoji graffiti v Teplicích sehrál v 90. letech důležitou roli tah tehdejšího vedení radnice, když přistoupilo na spolupráci s tehdejšími začínajícími „writers“ a přidělilo jim legální plochy, z počátku uvolnilo i peníze na barvy.

Nastavená spolupráce fungovala. „Všimněte si Prahy, je celá počmáraná různými podpisy. V Teplicích v tak velkém rozsahu nic podobného neuvidíte,“ chlubil se tehdy na základě spolupráce se sprejery primátor Jaroslav Kubera.

První tagy (podpisy) a piecy (výtvory) se v Teplicích objevily už v roce 1991 a byly spojeny právě se jménem Camel Zone alias dnešním Camo. Později se k němu přidali tepličtí RAZ One a HEAR a s nimi ústecký SAKE. Ten spolu s Camelem pod taktovkou North Hard Core crew (NHC) zásadním způsobem ovlivnil graffiti scénu nejen v Teplicích, ale v severních Čechách vůbec. Po roce 1996 vznikly nové „crews“ TSB, TFX a TFA ve složení Anes, Demon, Frisco a Mor. Někteří z nich však malování zanechali.